У законопроєкті №3091 до другого читання врахували майже всі запропоновані поправки, — Берзіна komekolog.rada.gov.ua

У законопроєкті №3091 до другого читання врахували майже всі запропоновані поправки, — Берзіна

Валентина Гембарська

На даному етапі ще не готова фінальна версія документу

У законопроєкт №3091 "Про державний екологічний контроль" між першим і другим читанням внесли майже всі поправки, які раніше надавали до документу експерти і громадськість.

Про це заявила голова громадської ради при Мінприроди Світлана Берзіна під час круглого столу EBA, присвяченого реформуванню екологічної політики і законодавства.
"Що стосується законопроєкту в першій редакції, ми піддавали його досить серйозній критиці саме в першу чергу в тій частині, яка стосується так званих корупційних воронок. І ми саме боролися з цими проблемами в законопроєкті. У більшості позицій ми були солідарні з багатьма бізнес-асоціаціями, зокрема Європейською Бізнес-Асоціацією. Але те, що бачила я на фіналі, коли ось крайнє було засідання у вересні, на засідання прийшов Олег Бондаренко (глава екологічного комітету. - Ред.) і ми пропрацювали пару годин з ним. Те, що ми бачили в результаті і те, що ми обговорювали з Олегом Володимировичем — це саме компромісна форма. Дуже багато змінилося. Практично всі поправки, які ми подавали, були прийняті", — пояснила експертка.
Водночас вона підкреслила, що останню версію законопроєкту члени Громадської ради ще не бачили. За її словами, залишається під питанням один пункт — про можливість застосування даних геоінформаційних систем в якості обґрунтування для позапланової перевірки.
Берзіна також зазначила, що на даному етапі ще не готова фінальна версія документу, яка і буде винесена на голосування в другому читанні. Його норми все ще обговорюють.
"Дуже хитка ситуація в роботі з міністерством, і з комітетом. Не виключенням є такі моменти, коли йде процес узгодження позицій з позицією обгрунтованою, узгодженою. У підсумку ж ми бачимо якісь абсолютно дивні документи і речі", — додала експертка.
Як повідомляла ЕкоПолітика, 15 липня, Верховна Рада України на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні законопроєкт № 3091 "Про державний екологічний контроль", який ліквідує Держекоінспекції та передбачає створення нового органу екоконтролю.
Читайте також
ЄС чекає від України у 2024 році ухвалення нового законопроєкту про екоконтроль
ЄС чекає від України у 2024 році ухвалення нового законопроєкту про екоконтроль

Захист навколишнього середовища – це одна з основних функцій держави

Законопроєкт “Про Державний екологічний контроль" розблоковано, – Маріковський
Законопроєкт “Про Державний екологічний контроль" розблоковано, – Маріковський

Групі експертів надали таблицю для ознайомлення

Реформа Держекоінспекції залишається незавершеною, – ПАЕУ
Реформа Держекоінспекції залишається незавершеною, – ПАЕУ

Надані ПАЕУ пропозиції, не дивлячись на публічні обіцянки посадовців, не враховані

32 підприємства-водокористувача не пустили на перевірку екоінспекторів
32 підприємства-водокористувача не пустили на перевірку екоінспекторів

Після ухвалення законопроєкту №3091 недопуск інспекторів до перевірки обійдеться власникам у майже 2 мільйона.