В екоінспекції роз'яснили, як карають за підпал сухостою shutterstock

В екоінспекції роз'яснили, як карають за підпал сухостою

Випалювання рослинності шкодить довкіллю та становить загрозу для здоров’я людей

Інспектори ДЕІ систематично проводять роз'яснювальну роботу щодо заборони на випалювання сухої рослинності, однак населення продовжує спалювати сухостій.

Про це йдеться у повідомленні Державної екологічної інспекції.

"Нічого не зупиняє наше населення. Вчора під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) поблизу села Майдан Рівненського району на землях сільськогосподарського призначення виявлено факт випалювання сухої рослинності та її залишків, що є порушенням ст.12 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" та ст. 27 Закону України "Про рослинний світ". На місце події державні інспектори викликали працівників поліції для встановлення осіб, причетних до порушення природоохоронного законодавства з метою притягнення їх до адміністративної відповідальності", – наголосили у повідомленні.

У ДЕІ розповіли, що наразі у Поліському окрузі за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків до адміністративної відповідальності притягнули 17 осіб на загальну суму понад 50 тис. грн.

Також в екоінспекції нагадали про суми штрафів, передбачених законодавством України за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків:

  • за спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках передбачена адміністративна відповідальність згідно ст.77-1 КУпАП у вигляді штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15300 до 21420 грн.;
  • ті самі дії, вчинені в межах території та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 до 12240 грн. і на посадових осіб – від 21420 до 30600 грн.

"Крім того, згідно зі ст. 245 ККУ "Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу" порушник може нести і кримінальну відповідальність", – резюмували у повідомленні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що дим від багаття з листя і трави містить в 350 разів більше шкідливих речовин, ніж тютюновий дим.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків