ТОП жінок-драйверок екологічної політики України

ТОП жінок-драйверок екологічної політики України

Маргарита Шевченко

Ми розповімо вам про 16 жінок, які зробили вагомий внесок у створення екологічної політики нашої країни

З нагоди 8 Березня — Міжнародного жіночого дня ЕкоПолітика вирішила нагадати про важливий внесок жінок у політику України у сфері охорони довкілля. Саме вони щодня створюють публічну дискусію, порушують гострі й актуальні питання, пишуть закони та впроваджують громадські ініціативи заради чистого довкілля України.

Серед завдань Стефанішиної — переговори з ЄС, зокрема, про торговельні квоти. Сама ж вона наголосила, що серед її пріоритетів — розширення двосторонньої співпраці й лібералізація торговельних зв'язків з Євросоюзом, наприклад підвищення динаміки торгівлі з ЄС.

  • Ірина Ставчук — заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів

Бере активну участь в екологічній політиці України ще з 2006 року. Працювала в Національному екологічному центрі України та координувала роботу у сфері розроблення та запровадження кліматоохоронної політики в Україні, брала участь у міжнародних переговорах ООН зі зміни клімату. З 2015 по 2019 рік була спостерігачкою від громадськості в раді директорів Фонду чистих технологій Світового банку. З 2017 по 2019 рік – виконавча директорка Центру екологічних ініціатив "Екодія".

  • Леся Василенко — нардепка від "Голосу", членкиня Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики

Голова підкомітету з питань зміни клімату й охорони атмосферного повітря. Є авторкою низки законопроєктів, що стосуються охорони довкілля. Зокрема, у лютому внесла в парламент законопроєкт "Про екоподаток", який став 16-м за рахунком документом, поданим нардепами на цю тему.

  • Олена Криворучкіна — нардепка від "Слуги народу", членкиня Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики

Заступниця голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування. У комітеті нині перебуває законопроєкт №3543 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання зменшення скидання забруднювальних речовин у водні об'єкти". Криворучкіна — серед його авторів. Нардепка також брала участь у розробленні ще низки законопроєктів екологічного спрямування.

Шеф-редакторка журналу ECOBUSINESS. Завдання ПАЕУ — моніторинг, аудит і допомога в екологізації підприємствам різних галузей в Україні. Циганок бере активну участь у громадських обговореннях законопроєктів щодо охорони довкілля.

  • Світлана Берзіна — глава ГО "Жива планета", голова громадської ради при Міндовкілля

Міжнародна аудиторка систем управління якістю та екологічного управління, експертка Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) з питань сталого споживання та виробництва, екологічної сертифікації та маркування.

Голова Дніпропетровської обласної організації Партії зелених України. Співвласниця та власниця п’яти підприємств, що займаються торгівлею, наданням інформпослуг і поводженням із відходами. Голова громадського формування з охорони громадського порядку “Екологічний патруль”, співзасновниця ГО “Громадська взаємодія”.

  • Ірина Черниш — голова ГО Save Dnipro, co-founder в SaveEcoBot, громадська екологічна інспекторка

Напрями діяльності: оперативне управління ГО, адміністративні питання ГО, адвокація та захист екологічних прав громадян України, цифровізація екологічних даних, гармонізація екологічного законодавства, просвітницька діяльність. Публічно обстоює позицію за ухвалення парламентом законопроєкту №4167 "Про промислове забруднення".

2012 року ініціювала Національний процес "Цілі збалансованого розвитку України". Експертка, організаторка громадських слухань щодо оцінки діяльності державних органів влади у сфері охорони навколишнього середовища. Членкиня робочої групи зі створення низки законопроєктів щодо побутових відходів та екоподатку.

  • Олена Кравченко — виконавча директорка благодійної організації "Екологія. Право. Людина"

В ЕПЛ працює з 2005 року спочатку на посаді головної редакторки, а з 2009 року – на посаді виконавчої директорки. Здійснює оперативне управління організацією та продовжує роботу як головна редакторка журналу ЕПЛ.
Журнал "Екологія. Право. Людина" — один із перших офіційних еколого-правових видань в Україні.

Професійна сфера діяльності: європейська політика з питань довкілля, європейське право навколишнього середовища, адаптація національного законодавства до права ЄС, відносини Україна — ЄС.

  • Наталія Гозак — виконавча директорка Центру екологічних ініціатив "Екодія"

Напрями діяльності "Екодії": пропагування переходу на відновлювальні джерела енергії та відмова від вугільної та атомної енергетики, енергозбереження та енергоефективність, зменшення забруднення від транспорту через ефективну державну політику, стандарти та підтримка громадського транспорту, зменшення негативного впливу агропромисловості на довкілля шляхом впровадження сучасних екологічних норм, скорочення шкідливих викидів промислових підприємств.

  • Ольга Бойко — координаторка комітету Промислової екології й сталого розвитку EBA

У публічному дискурсі порушує теми екологічної модернізації промисловості, вдосконалення українського законодавства у сфері охорони довкілля та наближення його до європейського. Бойко бере активну участь у публічних обговореннях законопроєктів, що стосуються екологізації промисловості.

  • Тетяна Тевкун — юристка реформи управління відходами Команди підтримки реформ при Мінекоенерго

Експертка із законодавства у сфері управління відходами. Консультувала проєкт ЄС "Підтримка України в апроксимації напрацьованого законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища", МБО "Екологія. Право. Людина". Працювала в Інституті суспільно-економічних досліджень, Міністерстві екології та природних ресурсів, Державній службі геології та надр, Міністерстві юстиції.

Брала безпосередню участь у здійсненні правової експертизи та розроблення нормативно-правових актів у сфері охорони довкілля, у розробленні законопроєктів у сфері охорони довкілля та аналізі екологічної політики.

  • Світлана Сушко — експертка Команди підтримки реформ при Міністерстві екології та природних ресурсів України

Фахівець у галузі промислового забруднення та імплементації права ЄС. Має досвід роботи в державних, приватних і громадських організаціях екологічного спрямування, організації навчальних тренінгів на екологічну тематику та права ЄС. Очолювала відділ залучення інвестицій у місті Калуш Івано-Франківської області. Досвід роботи з міжнародними проєктами – з 2005 року.

У 2017-му завдяки її зусиллям відкрилася невелика сортувальна станція у Києві, в 2018-му замість неї постала інша, побільше. Бюджет організації 2019 року становив близько 8 млн грн ($ 285 714) — разом із орендою приміщення, зарплатами співробітників, обслуговуванням станції. Крім пожертвувань, організація має свої проєкти, що приносять прибуток. Завдяки їм і покривається нестача бюджету.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва