Партія зелених завадила видобутку урану на Дніпропетровщині: як їй це вдалося shutterstock

Партія зелених завадила видобутку урану на Дніпропетровщині: як їй це вдалося

Олена Яценьо

Міндовкілля отримало тисячі листів місцевих жителів із запереченнями

Партія зелених України завдяки широкомасштабній кампанії протесту завадила планам ТОВ "Атомні енергетичні системи України" розпочати видобуток урану на території Дніпропетровської області.

Про те, як за допомогою масового написання листів, роботи з експертами та співробітниками Міндовкілля вдалося зупинити реалізацію небезпечного проєкту, розповіла голова дніпропетровської обласної організації політсили й активістка Тетяна Лампіка під час пресконференції в Інформаторі.

За її словами, улітку 2020 року в друкованій пресі з'явилося оголошення ТОВ "Атомні енергетичні системи України" про намір розпочати видобуток урану на території трьох районів Дніпропетровської області: у районі П'ятихаток і між селами Миколаївка та Сурсько-Литовське.

Пізніше, як цього вимагає закон, на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів з'явилася офіційна публікація з розрахунками підприємства про те, як цей видобуток позначиться на стані довкілля.

"Ми опублікували інформацію про цей намір і почався великий громадський рух протесту", — сказала Лампіка.

Не останню роль відіграло те, що все це відбувалося в передвиборчий період, — депутати Дніпропетровської облради прислухалися до виборців та анулювали землевідведення для цієї кампанії.

"Я зустрічалася щодо цього питання із заступником міністра захисту довкілля Романом Шахматенком і він пообіцяв звільнитися зі своєї посади, якщо плани компанії отримають схвалення міністерства", — розповіла активістка.

Та через рік, восени 2021-го, те саме підприємство знову ініціювало громадські обговорення своїх планів щодо видобутку радіоактивної сировини.

Тоді Лампіка склала документ із переліченими запереченнями та розмістила його у відкритому доступі на гугл-диску. Місцеві жителі сіл завантажували цю форму, вносили до неї свої дані та відправляли до Міндовкілля. Отримавши тисячі листів із запереченнями, чиновники звернули більшу увагу на цю ситуацію.

"Наші зауваження базувалися на тому, що Міндовкілля не може оцінювати цю діяльність, тому що в складі міністерства немає фахівців із профільною освітою у сфері впливу радіації на навколишнє середовище", — зазначила активістка.

Окрім того, як писала ЕкоПолітика, активісти громадського формування "Екопатруль" зняли сюжет про наслідки видобутку урану в селі Довгівка Софіївського району Дніпропетровської області. Там уран вели в спосіб, схожий на той, який планували використовувати ТОВ "Атомні енергетичні системи України".

За словами Лампіки, особливість технології, яку збиралися застосовувати під час видобутку урану на Дніпропетровщині, така, що є високий ризик забруднення ґрунтових вод радіоактивними речовинами та важкими металами. Її застосування заборонено в США та інших розвинених країнах.

"З'їздили ми до Жовтих Вод, де поспілкувалися з головним інженером державного підприємства, на якому автори проєкту видобутку урану планували розміщувати майбутні відходи. Як виявилося, держпідприємство технологічно не готове їх застосовувати, — розповіла вона. — Я ініціювала обговорення цього питання на засідання громадської ради при Міністерстві довкілля. Ми запрошували представників ТОВ "Атомні енергетичні системи України", але вони не прийшли. А ось співробітники міністерства були присутніми, і нас почули. Вирішили попросити дати висновок із цього питання доктора біологічних наук професора Шматкова, а також експертів з організації, які займаються моніторингом стану навколишнього середовища в Чорнобильській зоні. Обидва висновки були негативними. Експерти не рекомендували реалізовувати цей проєкт на території України".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на початку серпня стало відомо, на двох ділянках у Дніпропетровській області мають намір почати видобувати уран.

За словами екоактивістів, видобуток уранових руд означає, по суті, утворення ще одного полігону небезпечних відходів поблизу селищ Дніпропетровщини.

Зокрема, діяльність зачепить Божедарівську, Криничанську, Миколаївську, Саксаганську та Солонянську сільські територіальні громади. Екоактивісти наголосили, що в Україні не практикується перероблення радіоактивних відходів цієї галузі.

Згодом стало відомо, що до видобутку урану на території області причетний "АТБ".

Нагадаємо також, що Міндовкілля відмовило ТОВ "Атомні енергетичні системи України" у видачі висновку ОВД на видобуток урану у Дніпропетровської області.

Читайте також