Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини

Катерина Бєлоусова

В Держгеокадастрі запевнили, що порушень використання та оформлення ділянок не виявлено

Екоактивісти УПГ звернулися до Генпрокуратури щодо підозри Держгеокадастру у свідомому не вживанні заходів для збереження природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Наразі 30% земель ПЗФ Дніпропетровщини вже розорані, без урахування ще вцілілих ділянок, які або громади, або обласний Держгеокадстр вже сформували і надали в приватну власність, повідомляє “Українська Природоохоронна Група – UNCG” у Facebook.

Екоактивісти зазначили, що в обох випадках це порушення, які допустили працівники Держгеокадастру. Це може свідчити про неналежне виконання службових обов'язків і ознак статті 367 ККУ “Службова недбалість”.

“Вже 2 роки ми пробуємо примусити Держгеокадастр виконувати свої контролюючі функції, виявляти та зупиняти дерибан природно-заповідного фонду Дніпропетровщини та заповідних територій в інших областях”, – написали вони.

В УПГ підкреслили, що вони та Офіс Генерального прокурора неодноразово звертались до Управління екології та Держгеокадастру щодо перевірок цих фактів, фіксації правопорушень, нарахування збитків за пошкодження тощо.

“На жаль, обласне управління Держгеокадастру завжди стає на бік аграріїв, а не інтересів держави та закону”, – сказали екоактивісти.

Вони також розповіли, що у 2021 році зверталися до Держгеокадастру стосовно надання в приватну власність земель у заказниках "Урочище Приорільське", "Чаплино-Васильківський” та інших. Ці заказники, як і більше ніж 95% об’єктів ПЗФ Дніпропетровщини, не мають затверджених меж згідно з проєктами землеустрою. У таких випадках межі підтверджуються проєктами створення.

Однак обласний Держгеокадастр відповів, що, згідно з перевіркою, порушень використання та оформлення ділянок не виявлено. 

“Це не дивно, бо саме посадовці обласного Держгеокадастру були причетні до надання цих ділянок в приватну власність: вони були розпорядниками земельних ділянок за межами населених пунктів”, – наголосили екоактивісти.

Нагадаємо, екоактивісти підозрюють, що Кабмін “дав зелене світло” на приватизацію мінімум однієї з 38 ділянок лісу у Вінницькій та Житомирській областях, загальною площею понад 17 га.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Дніпропетровській області рейдери незаконно відібрали у лісгоспу приблизно 200 га лісу.

Читайте також