НБУ та IFC розвиватимуть "зелене" фінансування в Україні bank.gov.ua

НБУ та IFC розвиватимуть "зелене" фінансування в Україні

Олекса Франко

Підписання договору має привести до позитивних результатів для всіх учасників сектору

Національний банк України (НБУ) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка входить до групи Світового банку, 16 квітня підписали угоду про співпрацю для розвитку "зеленого" фінансування в Україні.

Як повідомляє пресслужба Нацбанку, договір про співпрацю для впровадження Проєкту з розвитку сталого фінансування в Україні підписали голова НБУ Кирило Шевченко та регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар.

Мета проєкту – розвиток сталого фінансування в Україні шляхом розроблення стандартів "зеленого фінансування" та інтегрованих екологічних, соціальних та управлінських стандартів.

"Ми очікуємо, що це (підписання договору, – Ред.) приведе до позитивних результатів для всіх учасників сектору, зокрема фінустанов, які зможуть розширювати свій бізнес, виводити на ринок нові "зелені" продукти й застосовувати методи ESG, підприємств, які виграють від фінресурсів, що відповідають їхнім потребам, і народу України, який виграє, коли ми досягнемо наших кліматичних цілей", – сказав Джейсон Пеллмар.

Співпраця здійснюватиметься за двома програмами: "Зелене фінансування" та "Інтегрована програма з екологічної, соціальної та управлінської практики для сприяння інвестиціям у країнах Європи та Центральної Азії" (програма ESG).

За інформацією IFC, у глобальному масштабі на ринках, що розвиваються, є можливості для кліматичних інвестицій на близько $23 трлн до 2030 року. Тим часом в Україні вони оцінюються в $73 млрд. Щоб скористатися цим потенціалом, Україні необхідно ухвалити відповідні стандарти та політику для побудови сталого фінансового сектору.

"IFC із нетерпінням чекає початку реалізації проєкту, щоб підтримати Україну в цих зусиллях шляхом глобального обміну знаннями та надання технічної й фінансової підтримки на національному рівні", – зазначив Пеллмар.

Зі свого боку, Кирило Шевченко сказав, що цей Договір про співпрацю є визнанням наших спільних зусиль із розбудови сталого фінансового сектору в Україні.

У наступні три роки в межах співпраці НБУ та IFC передбачається:

  • розроблення стратегій НБУ щодо "зеленого" та сталого фінансування;
  • розроблення стандартів сталого та "зеленого" фінансування в Україні;
  • розбудова спроможності НБУ щодо включення аспектів ESG до нормативно-правових актів про корпоративне управління в банках України та стандартів розкриття інформації про ESG для банків, розроблення вимог з управління екологічними й соціальними ризиками в банках;
  • обмін знаннями та розбудова спроможності НБУ;
  • здійснення заходів із підвищення обізнаності для установ, що є об’єктами регулювання з боку НБУ (після прийняття НПА/РА і стандартів).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, віцепрем'єрка Ольга Стефанішина розповіла, що Україна веде переговори з міжнародними партнерами та фінансовими організаціями про формування міжнародного фонду "зеленої" трансформації країни.

Читайте також
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід

25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом

Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка
Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка

Кошти з програм для зеленого переходу України були перенаправлені на підтримку під час війни

Створена перша у світі класифікація зелених фінансів
Створена перша у світі класифікація зелених фінансів

Класифікації визначається поведінкою її протогоністів із зеленими цілями та бажанням галузі охопити нові типи комерційних додатків

Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування
Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування

Оновлена ​​стратегія зеленого фінансування підведе підсумки досягнутого на сьогоднішній день і встановить гарантії фінансової підтримки щодо енергетичної безпеки, клімату та навколишнього середовища