Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування shutterstock

Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування

Катерина Бєлоусова

Оновлена ​​стратегія зеленого фінансування підведе підсумки досягнутого на сьогоднішній день і встановить гарантії фінансової підтримки щодо енергетичної безпеки, клімату та навколишнього середовища

Уряд Великобританія опублікував “Заклик до доказів”, для оновлення Стратегії зеленого фінансування.

Нова стратегія має бути опублікована наприкінці 2022 року, повідомляє GOV.UK.

Перша стратегія зеленого фінансування, яка була опублікована у липні 2019 році мала такі цілі:

  • Екологізація фінансування шляхом підтримки сектору фінансових послуг у відповідності з чистими нульовими зобов’язаннями Великобританії, необхідністю адаптації до зміни клімату та відновленню природи.
  • Екологічне фінансування шляхом мобілізації масштабних приватних інвестицій для підтримки чистого та стійкого розвитку.
  • Підтримка фінансових послуг з метою використання можливостей, які відкривають перехід до чистої нульової та природно-позитивної економіки, зміцнення лідерства Великобританії у сфері зеленого фінансування та забезпечення того, що підприємства можуть отримати вигоду.

Для досягнення цих цілей уряд Великобританії розмістив фінансовий центр на COP26 в Глазго, канцлер провів День фінансів, щоб мобілізувати фінанси для чистого нуля та кліматично стійкого розвитку. Це продемонструвало значний прогрес у досягненні цілі мобілізації кліматичного фінансування в розмірі $100 мільярдів на рік для країн, що розвиваються, і оголосило, що організації, які мають активи в розмірі $130 трильйонів, що становить близько 40% загальної суми у світі, тепер прихильні до чистого нуля.

Також були встановлені плани стати першим у світі фінансовим центром з чистого нуля, включно з переходом до обов’язкового опублікування планів переходу та створення робочої групи з плану перехідного періоду для розробки золотого стандарту для планування переходу на рівні фірм.

Для залучення приватних інвестицій для підтримки чистої нульової цілі Великобританії та місцевого та регіонального економічного зростання був запущений Інфраструктурний банк Великобританії з фінансовими можливостями у розмірі 22 мільярди фунтів стерлінгів.

Великобританія також стала першою країною G20, яка надала повноваження Робочій групі з розкриття фінансової інформації, пов’язаної з кліматом (TCFD) в економіці, і виклала дорожню карту для ширших вимог щодо сталого розкриття інформації в масштабах всієї економіки.

Також розпочалася програму зеленого фінансування Великобританії, випустивши дві суверенні зелені облігації із загальним розміром транзакції 16 мільярдів фунтів стерлінгів, причому перша пропозиція була найбільшою з усіх суверенних компаній на сьогоднішній день. Також вперше у світі запустили суверенні роздрібні зелені ощадні облігації.

Великобританія підтримала Робочу групу з розкриття фінансової інформації, пов’язаної з природою (TNFD), для розробки системи управління ризиками та розкриття інформації для організацій, щоб звітувати про ризики, пов’язані з природою.

Окрім того, міжнародне фінансування Великобританії щодо клімату було збільшено вдвічі до 11,6 мільярдів фунтів стерлінгів у період з квітня 2021 року по березень 2026 року, включаючи 3 мільярди фунтів стерлінгів на захист та відновлення природи.

Щоб привести фінансові потоки у відповідність з екологічними зобов'язаннями та взяти до уваги цінність природи та біорізноманіття Британія взяла участь у переговорах щодо Зобов'язання лідерів на захист природи (LPN), яке включає зобов'язання щодо стимулювання фінансової системи на національному та міжнародному рівнях.

Окрім того, щоб зупинити та повернути втрату лісів до 2030 року Великобританія взяла участь у спільному керівництві Декларацією лідерів Глазго про ліси та використання землі, яка вимагає від підписантів узгодити фінансові та економічні потоки з міжнародними цілями.

“Оновлена ​​стратегія зеленого фінансування підведе підсумки досягнутого на сьогоднішній день і встановить, як Велика Британія може краще гарантувати, що індустрія фінансових послуг підтримує цілі Великобританії щодо енергетичної безпеки, клімату та навколишнього середовища”, – йдеться в матеріалі. 

Ці цілі були визначені за допомогою кількох провідних публікацій та заходів уряду Великобританії:

  • стратегії Net Zero, в якій викладено, як країна буде декарбонізувати економіку до 2050 року, підтримуючи робочі місця (жовтень 2021 року);
  • нової стратегіʼ енергетичної безпеки, яка покликана підвищити енергетичну безпеку та незалежність Великобританії після вторгнення Росії в Україну та зростання світових цін на енергоносії (квітень 2022 року);
  • прийняття знакового закону про навколишнє середовище 2021 року, в якому поставлені екологічні цілі, такі як припинення зниження біорізноманіття (листопад 2021 року);
  • Національної програми адаптації, яка визначає, що роблять уряд, бізнес і суспільство для кращої підготовки до наслідків зміни клімату.

Нагадаємо, в ЄС розвиватимуть професійні навички, щоб забезпечити зелений перехід.

Читайте також
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід

25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом

Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка
Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка

Кошти з програм для зеленого переходу України були перенаправлені на підтримку під час війни

Створена перша у світі класифікація зелених фінансів
Створена перша у світі класифікація зелених фінансів

Класифікації визначається поведінкою її протогоністів із зеленими цілями та бажанням галузі охопити нові типи комерційних додатків

У Канаді запустили програму гарантування позик для вуглецевої промисловості
У Канаді запустили програму гарантування позик для вуглецевої промисловості

Програма має допомогти банкам і компаніям досягти своїх цілей і чистих нульових викидів до 2050 року