Створена перша у світі класифікація зелених фінансів shutterstock

Створена перша у світі класифікація зелених фінансів

Катерина Бєлоусова

Класифікації визначається поведінкою її протогоністів із зеленими цілями та бажанням галузі охопити нові типи комерційних додатків

Green Digital Finance Alliance (GDFA) і Swiss Green Fintech Network за підтримки Державного секретаріату Швейцарії з міжнародних фінансів (SIF) запустили остаточну версію першої в світі класифікації зелених фінтех.

Класифікація охоплює сім категорій зелених фінтех, повідомляє FinanceFeeds.

"Класифікація зелених фінтех" має стати інструментом для подальшого дозрівання та стимулювання ринку зелених фінтех за допомогою узгодженого підходу для політиків, інвесторів та учасників ринку для аналізу та сегментації ринків зелених фінтех. 

В матеріалі пояснили, що введення класифікації зелених фінтех сприяла еволюція ринку фінтех 2021 року, яка була відзначена новою хвилею фінтех-рішень із зеленими намірами.

Перші класифікації використовували такі категорії, як цифрове кредитування, рішення для цифрових платежів та управління цифровим багатством, які значною мірою відображали усталений сегмент фінансових продуктів, перероблений у цифрові форми.

Друга хвиля розвитку ринку фінтех використовувала нові набори даних та базової інфраструктури для інновацій абсолютно нових цифрових фінансових продуктів і послуг, наприклад, на основі програмованих активів, таких як токени корисності або пропозицій маркерів безпеки.

Однак третя хвиля класифікації визначається поведінкою її протогоністів із зеленими цілями та бажанням галузі охопити нові типи комерційних додатків для кращого узгодження фінансової системи.

"Ці рішення або відкривають нові та більш просунуті зелені фінанси, або краще узгоджують наявні фінансові потоки та потоки капіталу з екологічними цілями. Враховуючи цю останню хвилю еволюції ринку фінтех, необхідна оновлена ​​таксономія", – йдеться в офіційній заяві.

В матеріалі також зазначили, що класифакація буде розвиватися з часом.

Категорій зелених фінтех:

  • Зелені цифрові платежі та рахунки;
  • Зелені цифрові інвестиційні рішення;
  • Цифрові рішення для даних та аналітики ESG;
  • Зелені цифрові краудфандингові та синдикаційні платформи;
  • Зелені цифрові рішення для аналізу ризиків та страхування;
  • Зелені цифрові рішення для депозитів та позик;
  • Зелені рішення для цифрових активів;
  • Зелені рішення регтех.

Кожна категорія використовує основні бази даних, які, якщо вони стануть доступними, можуть стимулювати збільшення пропозиції зелених фінтех-інновацій.

"Набори даних з відкритим вихідним кодом, які вже ввімкнули багато зелених фінтех-інновацій, включають дані спостереження Землі з відкритим кодом з баз даних Copernicus і NOAA, інвентаризації вуглецю та баз даних обліку вуглецю, добровільних реєстрів вуглецевих кредитів та відкритої інфраструктури банківських даних", – йдеться в повідомленні.

Зелені фінтехи ​​активно використовують власні бази даних компаній, якими керують постачальники даних ESG, часто в поєднанні з веб-скрейпінгом. Динамічні дані про рівень активів, створені Інтернетом речей, є однією з категорій набору даних із найменшим впливом.

Нагадаємо, у США SEC планує протидіяти неправдивим заявам щодо інвестицій ESG.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування.

Читайте також
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід

25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом

Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка
Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка

Кошти з програм для зеленого переходу України були перенаправлені на підтримку під час війни

Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування
Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування

Оновлена ​​стратегія зеленого фінансування підведе підсумки досягнутого на сьогоднішній день і встановить гарантії фінансової підтримки щодо енергетичної безпеки, клімату та навколишнього середовища

У Канаді запустили програму гарантування позик для вуглецевої промисловості
У Канаді запустили програму гарантування позик для вуглецевої промисловості

Програма має допомогти банкам і компаніям досягти своїх цілей і чистих нульових викидів до 2050 року