Україна обговорює з міжнародними партнерами створення фонду "зеленої" трансформації, — Стефанішина Інтерфакс-Україна

Україна обговорює з міжнародними партнерами створення фонду "зеленої" трансформації, — Стефанішина

Олекса Франко

Для деяких "зелених" проєктів потрібне державне фінансування, зауважила віцепрем'єрка

Україна веде переговори з міжнародними партнерами та фінансовими організаціями про формування міжнародного фонду "зеленої" трансформації країни.

Про це віцепрем'єрка Ольга Стефанішина розповіла в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна". За її словами, питання обговорювалося на Німецько-Українському економічному форумі, який відбувся недавно.

"Міжнародний фонд "зеленої" трансформації для України прискорюватиме екологічні процеси в нашій країні через стимулювання бізнесу та надання йому доступу до відповідних фінансових ресурсів", — зазначила Стефанішина.

Віцепрем'єрка наголосила, що на переговорах із ЄС Україна обстоює позицію, що дотримання нею високого рівня амбіцій і динаміки впровадження інноваційних рішень у межах "зеленого курсу" залежить від фінансової підтримки ЄС. "Непропорційність доступу до фінансових ресурсів викривлює конкуренцію на європейському ринку, і це є предметом нашого діалогу з Євросоюзом", — заявила Стефанішина.

Водночас вона зазначила, що для деяких "зелених" проєктів потрібне державне фінансування. Наприклад, якщо йдеться про справедливу трансформацію вугільних регіонів або екомодернізацію українських державних компаній.

Крім того, віцепрем'єрка нагадала, що нині з державного бюджету вже фінансується низка важливих екологічних ініціатив, зокрема робота Фонду енергоефективності та програма "Теплі кредити". Також держава надає підтримку у вигляді стимулювання "зелених" закупівель, пріоритизації національних виробництв, надання пільг на електрокари, "зелений" тариф та "зелену" металургію.

Раніше ЕкоПолітика писала, що віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина разом із представниками різних міністерств координуватиме від України робочу групу Україна–ЄС, яка розпочне консультації щодо аспектів застосування СВАМ (вуглецевого мита на товари). Про створення групи українська делегація домовилася під час візиту в Брюссель.

Читайте також
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід
Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід

25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом

Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка
Україна може не отримати €4,4 мільярда від ЄС на зелений перехід через війну – експертка

Кошти з програм для зеленого переходу України були перенаправлені на підтримку під час війни

Створена перша у світі класифікація зелених фінансів
Створена перша у світі класифікація зелених фінансів

Класифікації визначається поведінкою її протогоністів із зеленими цілями та бажанням галузі охопити нові типи комерційних додатків

Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування
Великобританія оновить Стратегію зеленого фінансування

Оновлена ​​стратегія зеленого фінансування підведе підсумки досягнутого на сьогоднішній день і встановить гарантії фінансової підтримки щодо енергетичної безпеки, клімату та навколишнього середовища