Чим займаються лідери екологічного фронту у час війни

Чим займаються лідери екологічного фронту у час війни

Валентина Гембарська

Хтось годує тварин, а хтось мобілізував всі ресурси на потреби військових

Уже цілий місяць в нашій державі триває війна. Кожен українець 24 лютого прокинувся в новій реальності, коли треба захищати, допомагати, підтримувати і головне — оберігати своє життя та близьких людей. 28 днів героїчного протистояння, які уже увійшли в історію. А все завдяки військовим, які захищають наш фронт і кожному з нас — простих людей, які щодня самовіддано захищають тил. Не стоїть осторонь і екоспільнота.

Тож редакція ЕкоПолітики дізналась, чим займаються лідери екологічного фронту у час війни.

Чиновники з Міністерства захисту довкілля

До лав територіальної оборони Києва вступили одразу декілька чиновників Міністерства захисту довкілля та природних територій.

Зокрема, заступник міністра Роман Шахматенко, заступник міністра Михайло Хорєв, головний спеціаліст відділу охорони водних ресурсів Департаменту раціонального природокористування Валерій Бабчук, заступник директора департаменту раціонального природокористування Юрій Бондаренко.

Народний депутат і член Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олександр Фельдман

Як відомо, у Харкові у “Фельдман Екопарк” тривають обстріли, через які гинуть тварини та руйнується інфраструктура. Нардеп разом з волонтерами наразі займається евакуацією сотень тварин з зоопарку. Також, Фельдман в рамках проєкту "Допоможи сусіду" розвозить по Харкову продуктові пакети для жителів. Разом з групою волонтерів нардеп допомагає роздавати гуманітарну допомогу, що прибуває у нашу країну з-за кордону.


Колишній начальник Державної екологічної інспекції столичного округу Сергій Волков

Вступив до лав територіальної оборони Києва у Голосіївському районі. Також на своїй сторінці у Facebook поширює інформацію про потреби оборонців та діяльність волонтерів.

Заступник голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський

З перших днів нардеп здійснює евакуаційна та гуманітарні поїздки на власному авто: допомагає перевозити біженців, волонтерські вантажі, різного роду допомогу. Також Маріковський разом з командою створили Телеграм-чат #Gum_taxi, де кожен, кому потрібна допомога транспортом — може про це попросити.


Екоактивісти

Активісти UAnilas надають фінансову та гуманітарну допомогу притулкам, які опинилися у скрутних життєвих обставинах внаслідок воєнних дій. Також вони допомагають зоопаркам, заповідникам та притулкам для диких тварин. Тільки за останніх декілька днів активісти:

  • допомогли притулку "Велесів Яр" у Кривому Розі, що спеціалізується на диких птахах,
  • переказали кошти притулку "Рукавичка" в м. Славута Хмельницької області,
  • надали фінансову допомогу Бердянському зоопарку, що знаходиться в зоні тимчасової окупації,
  • надіслали кошти притулку "Місячна долина", що займається порятунком і лікуванням диких птахів,
  • надали фінансову допомогу притулку "Шанс на життя" в Нікополі,
  • допомогли міні-притулку у місті Гребінка Полтавської області.

Всього за 24 березня була надана фінансова допомога 16 притулкам різного типу на суму 177 тис грн.

Також волонтери допомагають евакуйовувати тварин та передають гуманітарні вантажі з-за кордону у притулки по всій Україні.

"Сьогодні (24 березня. - Ред.) відбулась чергова евакуація — ще 50 котів з притулку Ірини Добролюбової було евакуйовано з Києва. Зараз тварини перебувають у Львові перед своєю відправкою до Німеччини. Сьогодні ми отримали нову поставку корму з Польщі. Його частина буде передана до міні-притулку в Тернополі, решта відправиться по Україні", — пишуть активісти у своєму телеграм-каналі.

Також допомога від UAnimals прибула в Білу Церкву. Корм передали Музею живої природи флори та фауни "Олександрія", притулку "Добробут тварин", притулку Сухоярської Олени Михайлівни. Також 80 добродіїв отримали корм під час роздачі серед містян для того, щоб нагодувати безпритульних тварин. Загалом вдалося забезпечити їжею понад 2000 тварин. 

Глава ГФ "ЕкоПатруль" Тетяна Лампіка займається волонтерством для потреб терборони, а приміщення нещодавно відкритої станції сортування тепер використовують як пункт збору допомоги для наших захисників. Також екоактивістка розповідає на своїй сторінці у Facebook, як живеться українським біженцям за кордоном і публікує корисні поради та необхідну інформацію для тих, хто планує отримати там притулок.

Також "ЕкоПатруль" допомагає притулкам для тварин: доставляють корм та іншу гуманітарну допомогу.

Президентка ВГО "Жива планета" та голова наглядової ради при Міндовкіллі Світлана Берзіна разом з командою продовжує працювати над розробкою нормативних документів, стандартів і актів права задля подальшого сталого розвитку України, незважаючи на те, що багато хто знаходится в складних умовах військових дій, а деякі експерти на окупованих територіях.

Глава ГО та станції сортування "Україна без сміття" Євгенія Аратовська організувала і забезпечує всім необхідним цех, який шиє плітоноски. За її словами, створення цеху почалося ще 9 березня з пошуку приміщення. Перші тканину та фурнітуру закупили за кошти ГО у Харкові.

"Волонтер, який здійснив для нас логістику, буквально під кулями вивозив тканину з міста. Команда Аліни завдяки нашій покупці отримала зарплату. На сьогодні в пошивочному цеху працює (тобто працевлаштовано) 10 швей, серед них є переселенки, які виїхали з міст, де лишатися було вже небезпечно. Ми пошили високої якості зразки плітоносок, які було схвалено військовими. Робота цеха запущена — вже розкроєно і збирається понад 100 одиниць, а усього має бути виготовлено 1000 одиниць за 2 місяці. Цех також отримав замовлення на пошиття розгрузок і буде набирати ще більше працівниць, які отримають роботу в цей складний час", — додала Євгенія.

Всі бронежилети надають військовим безкоштовно, то ж Аратовська звернулася до українців з закликом підтримати її проєкт фінансово. Деталі — за посиланням.

Громадська організація URSA, яка створена для захисту прав тварин в Україні, допомагає нагодувати хвостатих заручників війни.

"Фонд ratujkonie.pl із Польщі вже відправив в Україну величезну кількість корму для тварин. І ось днями команда URSA цей корм отримає і роздаватиме притулкам та просто людям, яким зараз важно й немає чим годувати своїх улюбленців. Але, велика кількість витрат організації йде саме на доставку кормів до адресатів. На бензин та нову пошту, якщо бути точнішими. То ми б хотіли попросити вас, трохи підтримати песів і котів, яким пощастило менше ніж нам. Номер карти? Записуйте! 4149629317797694",— написали волонтери заклик на своїй сторінці у Facebook.

Голова ГО "Офіс довкілля" Єгор Фірсов вступив до лав територіальної оборони Києва у Голосіївському районі.

"За одяг, каски, та іншу амуніцію дякую волонтерам. Зокрема, Svitlana Nemeshта Олена Казанська. Тепер ми взуті, гарно одягнені і у шапках.)) Спимо на теплих карематах та у якісних спальниках.Насправді, це дуже важливо, коли ти тепло вдягнений і не застудив спину у перші дні війни. Бути волонтерами під час війни не навчають ніде. І я дуже вдячний за забезпечення і допомогу нашій Голосіївській ТРО", — писав він на своїй сторінці у Facebook.

Також Фірсов час від часу закликає українців приєднуватися до допомоги теробороні, волонтерам та армії на своїх сообистих сторінках у соцмережах.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%