У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари shutterstock

У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Єлизавета Волкотруб

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

У столиці виявлено високий рівень забруднення повітря. Пил з африканської пустелі Сахара охопив більшість областей України, що призвело до легкого погіршення видимості.

За словами синоптиків, потепління, яке спостерігається в перші дні квітня, перевищує кліматичну норму, оскільки воно характерне зазвичай для кінця квітня, повідомляє УП Життя.

Потепління до України, зазвичай, приходить із південних широт. Цього разу його принесло з північних районів Африки. Разом із вітром до України прилетіли часточки пилу з пустелі.

"Для нашої території запилення не є аномальним явищем. Не варто плутати запилення із пиловою бурею. Перенесення пилу час від часу трапляється, втім, з іншого континенту – не часто.Це свідчить про те, що пил піднявся на доволі велику атмосферну висоту і вітром його принесло аж до нас", – зазначила синоптикиня Наталки Діденко.

Діденко каже, що зовсім скоро буде покращення якості повітря, тому що з 3 по 5 квітня очікується невеличке похолодання й дощова погода.

За словами лікарки-кардіологині Наталі Кошлань-Василишин, коли повітря забруднене, бажано обмежити провітрювання приміщення в денний час доби. У квартирі рекомендовано провести вологе прибирання.

"Не варто уникати виходу на вулицю. У вечірній і ранковий час, коли вологість повітря вища, а температура – нижча, можна прогулятися вулицями. Якщо ж буде повідомлено про посилення швидкості вітру чи значне підвищення температури, бажано уникати перебування на вулиці", – додала лікарка-кардіологиня.

Як повідомляла Екополітика раніше, забруднення повітря твердими частинками РМ2,5 та РМ10, тобто пилом, є серйозною проблемою, яка впливає на здоров'я людей і тварин. Хоча такий пил є природним явищем, однак завдяки антропогенному впливу понад 99,9% людей на планеті дихає повітрям з перевищеним вмістом твердих часток PM2,5.

Читайте також
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%

В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою
В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою

Ukraine Facility у 2024 році передбачає запуск реформи зменшення та контролю промислового забруднення