Браконьєрів викрили на масовому вилові креветок у Чорноморському заповіднику. Фото facebook.com/AndriyMalovany

Браконьєрів викрили на масовому вилові креветок у Чорноморському заповіднику. Фото

Олекса Франко

Екоінспектори випустили креветок назад у природне середовище

У Чорноморському біосферному заповіднику, розташованому біля Одеси, затримали браконьєрів, які виловили близько 4,5 тонн креветок.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

"Під час рейдових перевірок для запобігання незаконному вилову біоресурсів в акваторії Тендрівської затоки Чорноморського біосферного заповідника фахівці ДЕІ виявили 15 креветочних ятерів. Загальна вага здобичі становить приблизно 4,5 тонни", — написав очільник Держекоінспекції.

За його словами, збитки від порушення могли б сягнути 2,5 мільйона гривень. Проте екоінспектори випустили креветок назад у природне середовище, чим запобігли завданню природі шкоди.

Також Мальований додав, що нині рейдові заходи щодо виявлення незаконного вилову біоресурсів проводяться на Кременчуцькому, Київському водосховищах та в Чорному морі. У більшості областей України вже завершився період нерестової заборони, тож прогнозується збільшення випадків рибальства, зокрема незаконного.

"Нелегальний вилов біоресурсів загрожує цілісності екосистем річок та озер, призводить до винищення окремих видів тварин і рослин. Зокрема, торік Держекоінспекція розрахувала 17,5 мільйонів гривень збитків за шкоду рибним ресурсам. На порушників було складено понад 5 тисяч адміністративних протоколів", — зазначив посадовець.

Голова ДЕІ звернув увагу на те, що штрафи за незаконну риболовлю дуже малі — усього 34-170 гривень, тоді як вигода від реалізованої браконьєрами риби значно перевищує ці санкції. За словами Мальованого, нині в першому читанні ухвалено законопроєкт № 2765, який у понад 10 разів підвищує відповідальність за порушення правил рибальства.

"Не останню роль відіграє і потужний екологічний контроль. Для цього необхідне оновлення матеріально-технічного забезпечення інспекторів. Нині ми проводимо закупівлю безпілотників, щоб "із повітря" виявляти незаконні випадки рибальства", — додав чиновник.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на Полтавщині розкрили браконьєрський рибацький картель, який незаконно ловив рибу на території Кам'янського водосховища неподалік міста Кременчук.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу