В Одеській області тисячами помирають тварини: екоактивісти б’ють на сполох facebook.com/rusevivan

В Одеській області тисячами помирають тварини: екоактивісти б’ють на сполох

Катерина Бєлоусова

Початок мору стався у вересні 2022 року

На Одещині загинули тисячі ссавців та птахів, зокрема понад 1000 фазанів, сотні сірих ворон, граків, борсуків, лис, шакалів тощо.

Біолог та еколог національного природного парку “Тузлівські лимани" Іван Русєв у Facebook припустив, що причиною такої екологічної катастрофи стали “вільна” видача дозволів на агрохімікати Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також малопрофесійна робота правоохоронців.

“На тлі неймовірно випробування нації, ми ще отримуємо жахливі наслідки для дикої природи від діяльності аграріїв”, – сказав Русєв.

Він пояснив, що початок мору стався у вересні 2022 року. Багато мисливців бачили масову загибель тварин, проте вони лише обурювалися, а не зверталися в поліцію.

“Така масова загибель диких тварин, ще відгукнеться негативно на стан популяцій багатьох видів птахів і ссавців і, в цілому, – на життя дикої природи”, – попередив біолог.

Русєв підкреслив, що навесні 2022 року також стався мор голубів, граків, вовків та іншх тварин. Проте винних так і не притягнули до відповідальності.

“Поки слідчі органи збирають докази і допитують фермерів в рамках кримінального провадження, яке нещодавно відкрили по факту  масової гибелі птахів в нацпарку. Але з мого досвіду і з того, що я зараз  бачу, як вони "оперативно працюють", я думаю, що вони не прагнуть довести цю справу до суду, на жаль", – додав він.

Нагадаємо, на Одещині в Національному природному парку "Тузлівські лимани" виявили близько 100 загиблих птахів, які отруїлися речовиною, схожою на родентицид (отруту для гризунів). Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів звернулося до Офісу Генпрокурора з проханням зареєструвати кримінальне провадження за статтею екоцид та розпочати досудове розслідування щодо масової загибелі птахів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Одеській області тільки за останні пів місяця працівники національного природного парку "Тузловські лимани" виявили вісім локацій загибелі граків загальною чисельністю приблизно 500 птахів.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу