В Україні вдесятеро зросли штрафи за шкоду природі: скільки заплатять порушники

В Україні вдесятеро зросли штрафи за шкоду природі: скільки заплатять порушники

Олена Яценьо

Такі заходи допоможуть охороняти території ПЗФ та зберегти їхнє біорізноманіття

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка передбачає збільшення штрафів удесятеро за порушення природоохоронного законодавства в межах природно-заповідного фонду.

Ідеться про ухвалу в новій редакції "Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд". Цей документ уряд затвердив на засіданні в четвер, 23 грудня, повідомила пресслужба Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

"Встановлюємо новий підхід для обчислення збитків, які можуть заподіяти природно-заповідному фонду України. За формулою розрахунку, розмір шкоди збільшується вдесятеро й щорічно індексуватиметься. Такі заходи допоможуть охороняти ці території та зберегти їхнє біорізноманіття", — заявив виконувач обов'язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Зазначається, що таке збільшення суми штрафів пов'язане з тим, що старий механізм нарахування розміру збитків не відповідав обсягу реально завданих збитків і не давав можливості для ліквідації самих порушень.

Наприклад, за вбивство лелеки або пошкодження місця його гніздування нині платять лише 2,9 тис. грн, за вбиту козулю — 8,8 тис. грн, за зрубане дерево діаметром до 50 см у степовій зоні — 6,6 тис. грн.

За які порушення в ПЗФ загрожує штраф

Порушники природоохоронного законодавства зобов'язані сплачувати збільшені штрафи за:

  • незаконні рубки та/або пошкодження дерев та рослин;
  • знищення або пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців, а також газонів і квітників;
  • самовільну заготівлю сіна або випасання худоби;
  • незаконне добування або знищення тварин, пошкодження їхнього житла, місць проживання та розмноження;
  • незаконний збір або знищення дикорослих трав'янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід;
  • проїзд будь-якого транспорту, а також проліт і посадку літаків, гелікоптерів;
  • самовільні заняття земельних ділянок, забруднення територій.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Держрибагентства та збільшив штрафи за незаконний вилов риби в десятки й сотні разів залежно від виду риби.

Нагадаємо, що в більшості українських водойм із 1 грудня 2021 року почала діяти заборона на вилов раків із метою збереження та охорони цих водних жителів у період їхнього спарювання та виношування ікри.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків