В Україні з 1 грудня буде заборонено ловити річкових раків: які штрафи shutterstock

В Україні з 1 грудня буде заборонено ловити річкових раків: які штрафи

Олена Яценьо

Лов цих членистоногих під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства

У більшості українських водойм із 1 грудня 2021 року почне діяти заборона на вилов раків із метою збереження та охорони цих водних мешканців у період їх спарювання та виношування ікри.

Період початку та закінчення заборони в областях може відрізнятися залежно від погодних умов, повідомила пресслужба Держрибагентства. З точними датами можна ознайомитися за посиланням.

"Основна мета заборони – захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу під час росту та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може продовжуватися до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців", – ідеться в повідомленні агентства.

Наголошується, що лов цих членистоногих під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За незаконний вилов раків передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого сягає до 680 гривень. У разі завдання істотної шкоди передбачено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу до 8 5000 грн або обмеження волі до тьох років. Крім того, за кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки в розмірі 3 332 грн.

Після закінчення дії заборони вилову за добу одна людина зможе виловлювати не більше 30 раків у водоймах загального користування та не більше 50 раків на водоймах платного рибальства.

Також в Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам – 10 см.

Окрім того, забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше за годину від заходу сонця та раніше за годину до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Держрибагентства та збільшив штрафи за незаконний вилов риби в десятки й сотні разів залежно від виду риби.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків