В Україні обмежили обіг лакофарбових матеріалів, які містять свинець Shutterstock

В Україні обмежили обіг лакофарбових матеріалів, які містять свинець

Зоряна Бердник

Документ фактично вводить заборону на побутові фарби й лаки зі свинцем

Кабінет міністрів України затвердив Технічний регламент обмеження використання свинцю в лакофарбових матеріалах і сировинних компонентах.

Відповідно до ухваленої постанови продукцію із вмістом свинцю буде вилучено з ринку та надалі контролюватиметься, повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

За інформацією відомства, вміст свинцю у фарбах і лаках обмежується до обсягу, безпечного для здоров’я людини, а саме — 90 мг/кг у сухій плівці покриття, що фактично означає цілковиту відмову від навмисного використання будь-яких сполук свинцю у виробництві лакофарбових матеріалів.

"Також встановлюється вимога маркування продукції та наявності на ній декларацій про відповідність і протоколів випробування та/або паспортів безпеки сировин. Державний ринковий нагляд за якістю здійснюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів", — додали в Міндовкілля.

Очільник міністерства Роман Абрамовський, зі свого боку, нагадав, що провідні країни світу вже запровадили заборону використання свинцю в лакофарбових матеріалах.

"Україна не може залишатися осторонь і повинна піклуватися про здоров'я та захист своїх громадян. Сполуки свинцю особливо негативно впливають на здоров'я дітей та вагітних жінок, тому прийнятий сьогодні Технічний регламент допоможе впровадити контроль за вмістом цього елементу та поступово припинити виробництво, імпорт, продаж і використання лакофарбових матеріалів із вмістом свинцю", — прокоментував Абрамовський.

Технічний регламент розроблено й ухвалено на виконання рішення Ради національної безпеки й оборони України від 19 березня 2021 року "Про заходи щодо підвищення рівня хімічної безпеки на території України", уведеного в дію указом від 19 березня 2021 року №104/2021, та Плану пріоритетних дій Кабінету міністрів України на 2021 рік.

Зазначимо, що технічний регламент набере чинності через пів року після публікації.

Довідка. Свинець є надзвичайно токсичним елементом, що належить до першого класу небезпеки. Він забруднює довкілля та негативно впливає на здоров’я людей. Навіть у незначних дозах цей хімічний елемент легко накопичується та погано виводиться з організму, а отже може призвести до хронічної інтоксикації. Свинець негативно впливає на нервову, серцево-судинну, гематологічну системи та шлунково-кишковий тракт людини. Особливо небезпечним він є для дітей, адже спричиняє зниження їхніх інтелектуальних здібностей.

Як повідомляла ЕкоПолітика, в Україні запустять два проєкти з трансформації вугільних регіонів у 2021 році.

Читайте також
Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни
Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни

Переліки основних показників в межах кожного напряму не є вичерпними і можуть бути доповнені під час розроблення методик

В Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля
В Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля

Кримінальний кодекс запропонували доповнити новими статтями

Кабмін звільнив двох заступників голови Держенергоефективності
Кабмін звільнив двох заступників голови Держенергоефективності

Загалом Кабмін ухвалив низку кадрових рішень