ПАЕУ звернулася до Кабміну з проханням відновити видачу деяких екологічних дозволів shutterstock

ПАЕУ звернулася до Кабміну з проханням відновити видачу деяких екологічних дозволів

Валентина Гембарська

В ПАЕУ пропонують два шляхи вирішення

Професійна асоціація екологів України звернулася з офіційним листом до Кабінету міністрів з проханням відновити видачу дозволів, які потрібні для господарської діяльності у сфері охорони довкілля на територіях, де відсутні бойові дії.

Про це сказано на сайті ПАЕУ.

Зазначається, що пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів "Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб" від 28 лютого 2022 р. № 165, відповідно до статті 64 Конституції України, статей 12-1, 20 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" зупинено строки надання адміністративних послуг суб’єктами їх надання та видачу дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні.

"Водночас, Урядом сформовано курс на трансформацію економіки та формування потужного економічного тилу, який дозволить забезпечувати армію і країну всім необхідним. Господарська діяльність у сфері охорони довкілля передбачає низку дозвільних документів.

Зокрема:

  • висновок з оцінки впливу на довкілля
  • дозвіл на днопоглиблювальні роботи (крім експлуатаційного днопоглиблення)
  • прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій на землях водного фонду
  • дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами
  • дозвіл на спеціальне водокористування, тощо", — сказано у повідомленні.

В ПАЕУ вказують, що таким чином унеможливлюється питання здійснення господарської діяльності, яка передбачає отримання дозвільних документів.

В ПАЕУ пропонують передбачити можливість здійснення господарської діяльності та функціонування економіки в тій частині країни, де відсутні активні бойові дії, одним із шляхів:

  • внесення змін в постанову Кабінету Міністрів України "Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб" від 28 лютого 2022 р. № 165 в частині зупинення строків надання адміністративних послуг суб’єктами їх надання та видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні, на території яких ведуться активні бойові дії;
  • звільнення суб’єктів господарювання від відповідальності за здійснення діяльності, яка передбачає отримання дозвільного документу, на час воєнного стану в Україні, з подальшим зобов’язанням отримати дозвільні документи протягом шести місяців після припинення чи скасування воєнного стану на території України.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Верховна Рада у вівторок, 15 березня, прийняла за основу та в цілому законопроєкт №7144 "Про діяльність у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану". Він передбачає, зокрема, спрощення видачі ліцензій на користування надрами та скасування ОВД для деяких видів діяльності.

Також, в Україні підприємствам-забруднювачам продовжили термін подання документації моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ) на строк до трьох місяців після після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.

Читайте також
Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни
Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни

Переліки основних показників в межах кожного напряму не є вичерпними і можуть бути доповнені під час розроблення методик

В Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля
В Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля

Кримінальний кодекс запропонували доповнити новими статтями

Кабмін звільнив двох заступників голови Держенергоефективності
Кабмін звільнив двох заступників голови Держенергоефективності

Загалом Кабмін ухвалив низку кадрових рішень

Уряд запланував зменшити викиди на 65% до 2030 року
Уряд запланував зменшити викиди на 65% до 2030 року

Любченко зазначив, що особливу увагу варто звернути на нинішню ситуацію із цінами на газ, зловживання якими спотворюють ціни на викиди