В Україні запустять два проєкти з трансформації вугільних регіонів у 2021 році, – Шмигаль Кабмін

В Україні запустять два проєкти з трансформації вугільних регіонів у 2021 році, – Шмигаль

Олекса Франко

Шмигаль також обговорив з Альтмаєром співпрацю у "водневій" енергетиці

Кабінет міністрів України планує за підтримки Німеччини розпочати щонайменше два пілотних проєкти з трансформації вугільних регіонів уже цього року.

Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час зустрічі з міністром економіки та енергетики Німеччини Петером Альтмайєром, на якій обговорив розвиток співпраці у сфері водневої енергетики та трансформацію вугільних регіонів України, йдеться на урядовому порталі.

Зокрема, Шмигаль запевнив, що уряд України готовий усебічно сприяти роботі Спеціального уповноваженого Федерального уряду Німеччини з питань трансформації вугільних регіонів України Станіслава Тілліха.

"Досвід Німеччини у справедливій трансформації вугільних регіонів є особливо цінним для України. Ми ухвалили рішення створити єдину концепцію реформування вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів. Ми плануємо розв'язати проблемні питання вугільної галузі та за підтримки Німеччини розпочати щонайменше два пілотних проєкти з трансформації вугільних регіонів уже цього року", — наголосив очільник Кабміну.

Прем’єр-міністр додав, що в лютому 2021 року розпочав роботу Секретаріат Енергетичного партнерства й Україна очікує на якнайшвидший запуск Мультипартнерського фонду та реалізацію пілотних проєктів трансформації вугільних регіонів.

Також Шмигаль подякував німецьким партнерам за високий рівень співпраці в межах нового енергетичного партнерства й зазначив, що це сприятиме розвитку "зеленого" курсу в Україні.

"Поділяючи цінності "Європейського зеленого курсу", ми здійснюємо кроки до енергонезалежності економіки, зменшення обсягу викидів парникових газів, поступової відмови від викопного палива та зниження вуглецеємності. Проводиться модернізація генерувальних потужностей, створюються сприятливі ринкові умови для подальшого розвитку відновлюваних джерел енергії", — зауважив прем’єр.

Шмигаль також нагадав про успішне проведення минулого року "українсько-німецького енергодня". За його словами, цей захід дав змогу урядовцям, експертам і підприємцям України та Німеччини побачити нові перспективи двосторонньої співпраці.

"Ми маємо намір наблизитися до кліматичної нейтральності та підвищити енергоефективність. Ми завершуємо розроблення нового більш амбітного Національно визначеного внеску та створюємо Інтегрований національний план з енергетики та клімату до 2030 року", — сказав Шмигаль.

Голова уряду висловив вдячність німецьким партнерам, які допомагають у підготовці цього важливого документа, і додав, що Україна також ініціює розроблення нової Енергетичної стратегії до 2050 року, яка враховуватиме нові виклики та цілі політики, включно з тими, що є в межах "Європейського зеленого курсу".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Шмигаль оголосив про початок роботи над "Українським зеленим курсом".

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації