В Україні ліквідують Держекоінспекцію: Рада зробила крок shutterstock

В Україні ліквідують Держекоінспекцію: Рада зробила крок

Олена Яценьо

Створять новий орган, що здійснюватиме контроль за дотриманням вимог і норм законодавства у сфері екоконтролю

У четвер, 15 липня, Верховна Рада України на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні законопроєкт № 3091 "Про державний екологічний контроль", який, зокрема, ліквідовує Держекоінспекцію і передбачає створення нового органу екоконтролю.

За таке рішення проголосував 251 народний депутат. Автор документа — нардеп від "Слуги народу" Олександр Маріковський (щоб подивитися результати поіменного голосування, доскрольте до кінця сторінки).

"Один із найпріоритетніших законопроєктів екокомітету. Законодавство у сфері екоконтролю не переглядалося 30 років. Кожен із нас знає про проблеми, пов'язані з природою та екологією. Але ці проблеми ні сьогодні, ні 10-15 років тому не розв'язувалися через неефективний державний екоконтроль.

Тому ми розробили цей законопроєкт, щоб зробити ефективний орган екоконтролю. Зробити нову екоінспекцію – з конкурентними зарплатами, прозорою процедурою звітності.

Також екоінспектор буде носити на собі камеру відеофіксації. Зробімо те, що не зробили за 30 років", — заявив ініціатор проєкту закону Олександр Маріковський.

Голова профільного комітету Олег Бондаренко теж наголосив, що потрібно створити принципово новий орган екоконтролю.

"Хотів би подякувати нардепам за ту професійну допомогу, яка була надана нашому комітету під час доопрацювання законопроєкту до повторного першого читання. Комітети дали свої зауваження – вони всі були враховані. Усі пропозиції буде винесено під час підготовки документи до другого читання. Прошу підтримати й ухвалити за основу", — сказав він.

Зі свого боку, нардепка Леся Василенко заявила, що сьогодні в держави немає здатності здійснювати державний екологічний контроль.

"Які б ми екологічні закони в цій залі не ухвалювали – це все не буде діяти, якщо не буде ефективного екоконтролю. Потрібен якісно новий підхід до контролю за дотриманням природоохоронного законодавства. Має бути обмежена роль екоінспекції під час перевірки суден, які не мають нічого спільного з природоохоронною діяльністю. Ці та інші зауваження буде винесено під час підготовки до другого читання. За цих умов фракція "Голос" підтримає документ", — прокоментувала вона.

Водночас нардеп від "Європейської солідарності" Микола Княжицький заявив про спекуляцію дітьми та природою.

"Ну яка природа, про що ви говорите? Голосувати за те, що не читали? Перевірки можуть проводитися в будь-який час. Законопроєкт пропонує проводити перевірки вночі, у неробочі дні. Хочете захищати довкілля – не імітуйте захисту, а пишіть нормальні закони. ЄС утримається від голосування", — сказав політик.

Мета документа — реформа державного екологічного контролю. Він усуває низку перепон на шляху перевірок; посилює відповідальність за порушення природоохоронного законодавства; встановлює суттєвий штраф за недопуск інспектора; прибирає дублювання повноважень між різними державними установами.

Що ще передбачає законопроєкт:

  • урегулювання наявних колізій і правових невизначеностей у законодавстві;
  • встановлення адміністративно-господарської відповідальності суб’єктів господарювання за правопорушення;
  • порядок проведення перевірок не тільки суб’єктів господарювання, але й органів державної влади та місцевого самоврядування;
  • заходи з виявлення та притягнення фізичних осіб до відповідальності за екологічні правопорушення;
  • права та обов’язки суб’єктів господарювання та інспекторів;
  • усунення прогалин законодавства, що стосуються ухвалення та використання методик нарахування збитків;
  • посилення громадського контролю за діяльністю інспекторів;
  • зміну підходу до ризик-орієнтованого принципу, зважаючи на найбільші забрудники в окремий четвертий рівень ризику.

Також проєкт закону запроваджує такі зміни:

  1. Створення нового органу, що здійснюватиме контроль за дотриманням вимог і норм законодавства у сфері екологічного контролю. Натомість чинний орган — Державну екологічну інспекцію — відповідно до законопроєкту, мають ліквідувати.
  2. Тривалість перевірок буде:
  • не більш ніж п'ять днів для суб’єктів середнього та незначного ступеня ризику;
  • на підприємствах зі значним ступенем ризику — не більш як 15 днів.
  1. Обов'язок підприємства щороку подавати письмовий звіт про робочий час здійснення діяльності трудового колективу. Дедлайн — не пізніше як 15 січня.
  2. Зобов'язання повідомляти в органи контролю про будь-які суттєві зміни в роботі підприємства не пізніше ніж через 12 годин після набуття таких змін чинності.
  3. Розрахування всіх зарплат представників органів держекоконтролю на основі прожиткового мінімуму. Формулу визначено в законопроєкті.

Як зазначається в пояснювальній записці, на реалізацію законопроєкту знадобиться додатково близько 5 млн грн і збільшення видатків із держбюджету на оплату праці екоінспекторів.

Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований розповів, що документ закріплює також такі положення:

  1. Штраф за недопуск інспектора до перевірок становитиме 1,8 мільйона гривень для найбільших підприємств-забруднювачів та 600 тисяч гривень для підприємств із незначним ступенем ризику для довкілля. Нині ж цей штраф становить усього лише 760 гривень.
  2. Зарплата інспекторів буде підвищена і стартуватиме від 13 134 грн (нині вона становить від 5 500 грн).
  3. Скасовується судовий збір для інспекції у справах стягнення збитків, щоб забезпечити їх відшкодування державі.
  4. Проведення заходів екологічного контролю дозволяється в неробочий час, якщо підприємство працює в ці години.
  5. Інспектор отримує додаткові інструменти для здійснення заходів контролю, зокрема можливість робити запити до підприємства, що пришвидшить хід перевірки. Крім того, обов'язковою стане фіксація перевірок технічними засобами, зокрема за допомогою нагрудних камер для інспекторів.



Нагадаємо, що 17 червня Комітет із питань екологічної політики та природокористування рекомендував ухвалити законопроєкт № 3091 за основу.

Ще раніше, 25 травня, у Києві відбулася пресконференція щодо законопроєкту № 3091 "Про державний екологічний контроль".

Тоді ж Професійна асоціація екологів України заявила, що реформу державного екологічного контролю гальмують і досі не усунули важелі тиску на бізнес в законопроєкті № 3091.

Також у Європейській бізнес-асоціації наголосили, що доопрацьований законопроєкт "Про екоконтроль" створює завідомо неробочу модель.

Як повідомляла ЕкоПолітика, навколо скандального законопроєкту № 3091 точиться чимало дискусій. Низка депутатів та експертів із профільних організацій висловили критичні зауваження, попри те вони залишилися непочутими.

Зокрема, нардеп Роман Іванісов і заступник міністра захисту довкілля Роман Шахматенко публічно поскандалили через законопроєкт "Про екоконтроль".

Зазначимо, що Верховна Рада провалила та відправила на доопрацювання в Комітет законопроєкт №3091 ще 19 лютого.

ЕкоПолітика здійснила повний аналіз доопрацьованого законопроєкту "Про екоконтроль".

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради

Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний
Екокомітет Верховної Ради проведе засідання 12 січня: порядок денний

Екокомітет розгляне план своєї роботи на період 11 сесії Верховної Ради