Кабмін підтримав створення Бюро екологічного страхування shutterstock

Кабмін підтримав створення Бюро екологічного страхування

Олена Яценьо

Проєкт розробило Міндовкілля на виконання рішення РНБО

Кабінет міністрів України підтримав подання до Верховної Ради законопроєкту "Про екологічне страхування", який передбачає створення Бюро екологічного страхування.

Відповідне рішення уряд ухвалив без обговорення під час засідання в середу, 8 вересня.

Згідно з проєктом закону, вводиться обов'язкове екологічне страхування для 14 000 підприємств, діяльність яких має високий ступінь екологічного ризику. Для решти підприємств укладання договорів екологічного страхування буде на добровільній основі.

Проєкт розробило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів на виконання рішення Ради національної безпеки й оборони від 23 березня 2021 "Про виклики та загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їхньої нейтралізації".

Як пояснюється, потреба введення обов'язкового екологічного страхування зумовлена низьким рівнем оплати штрафів компаніями за заподіяння шкоди довкіллю.

За 2020 рік підприємства сплатили тільки 4% від загальної суми штрафів у 2,1 млрд грн, які нарахувала Державна екологічна інспекція. Решта суми залишилася нестягнутою, тож витрати на їхнє покриття лягли на держбюджет і платників податку.

Мета проєкту — введення страхування цивільної відповідальності за шкоду, заподіяну державі, життю, здоров'ю та майну фізичних і юридичних осіб унаслідок порушення законодавства про охорону довкілля.

Що ще передбачає законопроєкт:

Оформляти страховку повинні будуть підприємства з високим ступенем ризику. Страховики з ліцензією на видачу таких полісів об'єднаються в пул — Бюро екологічного страхування, діяльність якого фінансуватиметься їхнім коштом.

Згідно із законопроєктом Бюро є саморегулятивною організацією і може встановлювати для своїх членів правила й умови здійснення екологічного страхування.

Вступний гарантійний внесок у перший рік діяльності Бюро становить 2 млн грн. Подальші внески встановлюються загальними зборами членів Бюро за погодженням із Координаційною радою, але не можуть бути менш як 100 тис. євро.

Органами управління Бюро є загальне зібрання його членів, дирекція та координаційна рада, що складається із шести представників, які обираються загальними зборами Бюро. Коордрада здійснює постійний нагляд за діяльністю Бюро й визначає основні напрями роботи його виконавчого органу.

У складі Бюро пропонується створити 4 фонди:

  • Резервний страховий фонд гарантування;
  • Фонд запобігальних заходів;
  • Фонд забезпечення господарської діяльності Бюро;
  • Фонд коригування рентабельності страховиків.

Страховиками з цього виду страхування визначаються ті компанії, які мають ліцензію або інший дозвільний документ на право проведення добровільного страхування цивільної відповідальності перед третіми особами, а також є членами Бюро екологічного страхування.

Встановлюється обов'язковість реєстрації договорів екологічного страхування у відповідному Єдиному держреєстрі. Порядок такої реєстрації окремо встановить Кабмін.

Страховий випадок визнається таким за фактом збитку, який підтверджено судом.

Мінімальну страхову суму і страховий тариф визначить Кабмін, вище мінімальної — пропишуть у договорі.

Максимальні розміри виплат окреслено в законопроєкті у фіксованих сумах. Шкода життю і здоровʼю — 500 тис. грн на одного загиблого або постраждалого і не більш як 5 млн грн, якщо загиблих або постраждалих кілька. Якщо загиблих або постраждалих понад 10 осіб, 5 млн розподіляти пропорційно.

Виплата страхового відшкодування здійснюється в такі терміни:

  • державі — до 30 днів із дня настання страхового випадку;
  • майну третіх осіб — до 20 днів;
  • здоров'ю третіх осіб — до 10 днів;
  • життю третіх осіб — до семи днів.

Нагадаємо, що Міністерство захисту довкілля опублікувало законопроєкт "Про екологічне страхування", який передбачає цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну внаслідок порушення законодавства про охорону природи. ЕкоПолітика проаналізувала основні положення документа.

Читайте також
Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни
Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни

Переліки основних показників в межах кожного напряму не є вичерпними і можуть бути доповнені під час розроблення методик

В Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля
В Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля

Кримінальний кодекс запропонували доповнити новими статтями

Кабмін звільнив двох заступників голови Держенергоефективності
Кабмін звільнив двох заступників голови Держенергоефективності

Загалом Кабмін ухвалив низку кадрових рішень