Міндовкілля опублікувало законопроєкт "Про екологічне страхування": що передбачає  shutterstock

Міндовкілля опублікувало законопроєкт "Про екологічне страхування": що передбачає 

Валентина Гембарська

Документ передбачає тимчасове призупинення діяльності підприємства у випадку порушення цього закону

Міністерство захисту довкілля опублікувало законопроєкт "Про екологічне страхування", який передбачає цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну внаслідок порушення законодавства про охорону природи.

Про це повідомляється на сайті Мінприроди. Зауваження та пропозиції до проєкту закону приймаються протягом місяця з дня оприлюднення на вказану пошту та електронну адресу.

ЕкоПолітика вирішила проаналізувати основні положення документу.

Мета: запровадження страхування цивільної відповідальності за шкоду, заподіяну державі, життю, здоров'ю та майну фізичних осіб, юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців в результаті порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

"На сьогодні через неврегульованість механізму відповідальності суб'єктів господарювання, особливо підприємств з підвищеною небезпекою — винуватців аварій, держава бере на себе асигнування значних бюджетних коштів на подолання негативних екологічних явищ. У вирішенні цих проблем особливої актуальності набуває проблема розвитку екологічного страхування як засобу захисту економічних, екологічних та соціальних інтересів громадян та юридичних осіб у випадку забруднення елементів довкілля. Екологічне страхування спрямоване на функціонування потужного інструментарію управління та мінімізації екологічних ризиків, а також забезпечення належного страхового захисту юридичних та фізичних осіб в умовах забруднення навколишнього природного середовища", — сказано у пояснювальній записці.

Головне нововведення — створення Бюро економічного страхування, в складі якого буде декілька фондів з певними функціями. Фінансується робота органу за рахунок внесків страховиків. Вступний внесок на перший рік роботи складає 2 мільйони гривень.

Страховиками виступлять підприємства з високим ступенем ризику, а також ті, які мають на право на добровільне страхування цивільної відповідальності перед третіми особами. Договори страхування будуть безкоштовно реєструватись у Єдиному державному реєстрі договорів екологічного страхування.

Рішення про про настання страхового випадку ухвалюватиме суд. Виплата відшкодування має відбутись у термін від 7 до 30 днів з моменту настання страхового випадку.

Виплата страхового відшкодування буде здійснюватися:

  • за шкоду заподіяну державі внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища — не пізніше 30 календарних днів з дати настання страхового випадку.
  • за шкоду заподіяну майну третіх осіб — не пізніше 20 календарних днів.
  • за шкоду заподіяну здоров’ю третіх осіб — не пізніше 10 календарних днів.
  • за шкоду заподіяну життю третіх осіб – не пізніше 7 календарних днів.

Неоднозначним моментом в законі є норма, що діяльність суб’єктів господарювання, що провадиться з порушенням вимог цього закону, може бути тимчасово зупинена — до виконання вимог закону.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Верховна Рада України у п'ятницю, 21 травня, не ухвалила у першому читанні законопроєкт №4167 "Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності". "За" таке рішення проголосувало 213 народних депутатів, при необхідних 226, утрималось — 30. Таким чином законопроєкт відправили на доопрацювання.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України