В ЄС змусили виробників ремонтувати техніку протягом 10 років facebook.com/WasteManagementAssociation

В ЄС змусили виробників ремонтувати техніку протягом 10 років

Катерина Бєлоусова

Планове застарівання стимулює економіку але вбиває природу токсичними відходами

В Європі набув чинності закон, який зобов'язує виробників побутової техніки гарантувати ремонт протягом 10 років.

Також ЄС планує зобов'язати виробників підтримувати програмне забезпечення ґаджетів протягом 5 або 7 років та гарантувати їх ремонт, повідомляє Асоціація Управління Відходами у Facebook.

Нові правила є частиною заходів зі скорочення впливу побутової техніки на навколишнє середовище щоб зменшити кількість викинутих електроприладів.

Корпорпорації спочатку були проти такого плану, але попит на "ремонтопридатну" техніку все таки зростає. Так Apple надасть доступ до спеціалізованих інструментів та деталей для ремонту своїх зламаних iPhone тим клієнтам, "яким комфортно займатися ремонтом самостійно".

Через планове застарівання дотепер ремонтувати зіпсовані прилади було абсолютно невигідно. Навмисне створення товару так, щоб він через певний час став немодним або його неможливо було відремонтувати стимулює економіку, проте знищує довкілля.

“Виробництво електроніки, якщо брати повний цикл, – одне з найбільш шкідливих для довкілля: воно надзвичайно енергозатратне і потребує багато рідкісних, важкодоступних елементів. Окрема проблема – електронні відходи. Вони дуже токсичні і їх утворюється багато: щорічно один європеєць "видає" понад 16 кілограмів електронних відходів. При цьому переробляється лише 40%. Загалом у світі переробляється менше 20% електронних відходів”, – сказано в публікації.

Завдяки "праву на ремонт" побутової техніки виробники повинні забезпечити доступність запчастин протягом 10 років і технічно передбачити в нових моделях можливість ремонту. Проте є ризики, що деякі виробники будуть намагатися обійти нові вимоги.

Деякі деталі будуть постачатися виключно професійним ремонтним компаніям, але нові пристрої відтепер повинні мати інструкції з ремонту й бути виготовлені так, аби після закінчення терміну гарантії їх можна було розібрати за допомогою звичайних інструментів.

У Франції навіть ввели індекс "ремонтованості" для електроніки, який показує, наскільки просто полагодити пристрій.

Ці правила поки що поширюються лише на побутову техніку та освітлювальні прилади. А законодавча база для "права на ремонт" для смартфонів, ноутбуків та іншої електроніки проходить стадію розробки.

Нагадаємо, ELDORADO забирає стару техніку на безпечну утилізацію.

Читайте також
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації

Масштабний запуск сервісів платформи заплановано на перше півріччя 2024 року

Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації
Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації

Три термінали компанії вже сертифіковані як вуглецево-нейтральні

Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю
Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю

Компанії вже вдалося знизити викиди на 31%

В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт
В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт

Угоду мають офіційно ухвалити міністри блоку