ELDORADO почав забирати стару техніку на безпечну утилізацію: які умови shutterstock

ELDORADO почав забирати стару техніку на безпечну утилізацію: які умови

Олена Яценьо

Кампанію запустили з холодильників і морозильних камер

Українська мережа побутової техніки та електроніки ELDORADO запустила пілотний проєкт відповідальної утилізації "Вторинна переробка – це первинно".

У межах проєкту компанія забирає стару техніку на безпечну утилізацію під час купівлі нової, повідомила пресслужба Асоціації ритейлерів України.

З огляду на те, що запуск ініціативи відбувся влітку, кампанію почали з холодильників і морозильних камер.

Чому потрібна правильна утилізація

"Побутовий холодильник, незалежно від його віку – складна побутова техніка, яка складається з безлічі деталей, крім того, містить небезпечні речовини. Холодильник, який вийшов із ладу, не можна викидати на вулицю або звалище побутових відходів. Потрапляючи на звалища, речовини, що забезпечують низьку температуру всередині пристрою, просочуються в ґрунт і воду, забруднюючи так довкілля та негативно впливаючи на наше здоров’я. Старий холодильник потрібно утилізувати", – йдеться в повідомленні.

За статистикою, в Україні на переробку відправляють не більш як 2% побутових приладів. Водночас 80% компонентів із відпрацьованої техніки можна використати повторно.

"Ми вивозимо старі холодильники та морозильні камери й віддаємо їх на переробку. Тобто людині більше не потрібно думати, куди подіти стару техніку. Так Eldorado дає можливість людям без зайвого клопоту й водночас із турботою про довкілля позбутися старої та непотрібної техніки", – прокоментувала Оксана Кулікова, директорка з маркетингу Eldorado.

Як працює послуга

Послуга відповідальної утилізації надається одночасно з власною доставкою нового товару. Адреса вивезення має збігатися з адресою доставки нового товару. Холодильник, який відправляють на утилізацію, може бути як у працездатному, так і в непрацездатному стані.

Кілька важливих уточнень проєкту:

1. Під час придбання холодильника в магазині, покупець має можливість замовити послугу відповідальної утилізації за 2 грн. Під час купівлі на сайті ELDORADO клієнт замовляє утилізацію через гарячу лінію мережі.

2. Одночасно з доставкою нової техніки в межах проєкту власна кур’єрська служба ELDORADO забирає старий холодильник/морозильну камеру на утилізацію, послуга передбачає винос техніки, погрузку в транспортний засіб і доставку до місця утилізації й подальший контроль процесу. Техніка має бути підготовлена для утилізації – демонтована, від'єднана від мережі, комунікацій, мати належний вигляд (чиста, у холодильниках і морозильних камерах не повинно бути крижаної шуби та продуктів).

3. ELDORADO доставляє стару техніку на утилізацію в Центр управління відходами.

4. Утилізація розпочинається з відкачування холодоагенту. Далі йде розбирання холодильника: видалення всього, що може бути вдруге перероблено. Кожен пристрій вручну розбирається на компоненти й сортується за видами матеріалів: пластик, метали, скло, дроти, плати та інше. Далі ці компоненти йдуть на вторинну переробку та стають новими товарами.

5. Після утилізації кожної одиниці ELDORADO отримує відповідні підтверджувальні акти, та за запитом зможе надати клієнту.

Проект діє в Києві, Броварах, Борисполі, Ірпені та Бучі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що мережа супермаркетів, торговельних центрів і магазинів NOVUS в Україні розпочала масштабний флешмоб із правильної утилізації батарейок.

Читайте також
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити

На утилізацію приймають лише живі дерева без декоративних прикрас

У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок
У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок

У 2022 році кияни здали на переробку 8,5 тисяч ялинок

У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі
У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі

Меблі розбирають на компоненти та сортують окремо пластик, метал, скло, текстиль, деревину