Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю shutterstock

Ferrexpo хоче вдвічі зменшити викиди вуглецю

Катерина Бєлоусова

Компанії вже вдалося знизити викиди на 31%

Компанія з виробництва залізорудних окатишів Ferrexpo посилила цілі декарбонізації, а саме планує скоротити викиди вуглецю Scope 1 та 2 на 50% до 2030 року та Scope 3 на 10%.

Основними напрямками декарбонізації виробництва Ferrexpo стануть три ключові види діяльності, на які припадає 80-90% вуглецевого сліду, повідомляє GMK Center.

Зазначається, що попередня ціль передбачала скорочення викидів Scope 1 та 2 на 30% та не включала Scope 3. Базовим роком компанія визначила 2019 рік.

В матеріалі підкреслили, що у річному звіті за 2022 рік Ferrexpo підтвердила свій намір досягти чистих нульових викидів у Scope 1 та 2 до 2050 року та скоротити викиди в Scope 3 на 50% за цей період.

“Усі цільові показники розраховуються на тонну виробництва, тому обсяг виробництва не вплине на них”, – пояснили автори.

gmk.center

Головний виконавчий директор Ferrexpo Джим Норт наголосив, що компанії вдалося знизити викиди на 31% від рівня 2019 року.

“Ми маємо намір зберегти наш позитивний імпульс у скороченні наших викидів. Ми в захваті від бажання наших зацікавлених сторін зрозуміти наш шлях декарбонізації, і ми шукаємо шляхи для співпраці в майбутньому", – сказав він.

Зазначається, що вуглецевий слід Ferrexpo пов’язаний з трьома ключовими видами діяльності, а саме споживанням:

  • дизельного палива на шахтному парку Групи (Scope 1);
  • електроенергії на переробному заводі (Scope 2)
  • природного газу в пелетизаторі (Scope 1). 

В матеріалі пояснили, що на ці види діяльності припадає 80-90% вуглецевого сліду Scope 1 та 2. Тому вони стануть основними напрямками декарбонізації виробництва Ferrexpo.

Автори підкреслили, що у своєму звіті про зміну клімату Ferrexpo розглядає впровадження низки технологій декарбонізації, зокрема: 

  • технології акумуляторів і тролейбусів у кар’єрних вантажівках;
  • "зелений" водень у пелетизаторах;
  • будівництво об’єктів відновлюваної енергетики. 

Зазначається, що у 2021 році компанія побудувала сонячну електростанцію потужністю 5 МВт і збільшила закупівлю “зеленої” електроенергії на 50%.

Як відомо, Scope 1 охоплює прямі викиди парникових газів, Scope 2 – непрямі викиди, що пов’язані з придбанням електроенергії, а Scope 3 – викиди, які не контролює компанія, але на які опосередковано впливає у своєму ланцюжку створення вартості.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, гірничорудна компанія з активами в Україні Ferrexpo запустила комплекс сонячних батарей потужністю 5 МВт без "зеленого" тарифу на діючому промисловому майданчику Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК).

Читайте також
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації
В Україні з'явиться Національна платформа декарбонізації

Масштабний запуск сервісів платформи заплановано на перше півріччя 2024 року

Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації
Міжнародна портова компанія почала розробляти план декарбонізації

Три термінали компанії вже сертифіковані як вуглецево-нейтральні

В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт
В ЄС хочуть декарбонізувати морський транспорт

Угоду мають офіційно ухвалити міністри блоку

США витратить $6 мільярдів на декарбонізацію важкої промисловості
США витратить $6 мільярдів на декарбонізацію важкої промисловості

Екологічні групи високо оцінили програму