Українські міста й надалі потерпатимуть від сміття без сучасних європейських правил, — Стрілець shutterstock

Українські міста й надалі потерпатимуть від сміття без сучасних європейських правил, — Стрілець

Маргарита Шевченко

Документ покликаний змінити підходи до управління відходами в Україні

В Україні проблему управління муніципальними відходами має розв'язати рамковий законопроєкт № 2207-1д, що враховує найкращі європейські практики.

Про це заявив заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслан Стрілець на зустрічі з представниками Асоціації міст України, передає пресслужба Міндовкілля.

Зазначається, що на зустрічі обговорили шляхи розв'язання проблеми муніципальних відходів. Чиновник пояснив правові конструкції, які закладено в рамковому законопроєкті № 2207-1д та мають змінити ситуацію.

Нині ситуація така: ОСББ та ЖБК, підприємства й будинки поруч можуть обслуговуватися різними компаніями – за укладеними договорами, виграними процедурами закупівель послуг. Це призводить до розбалансування графіків у вивезенні контейнерів і неможливості побудови нормальної логістики в місті. Як наслідок, органи місцевого самоврядування не розуміють, коли та куди вивозяться побутові відходи, зокрема й великогабаритні та небезпечні. А кількість стихійних сміттєзвалищ зростає.

Стрілець пояснив, для того щоб ситуацію змінити, у законопроєкті вводяться такі поняття, як адміністратор муніципальних відходів і місцевий план управління відходами.

"Адміністратор – це комунальне підприємство, якому сплачуватимуть кошти за надання послуги загалом – за перевезення твердих побутових відходів, їх сортування та захоронення. Тож громадяни замість трьох платіжок отримуватимуть одну. Гроші рівномірно розподілятимуть усім ланкам управління відходами, тож гроші їхатимуть за сміттям. Й адміністратор відповідатиме за якість послуги перед споживачами", – розповів чиновник.

Місцевий план управління відходами – це фактично схема санітарного очищення населеного пункту, але з більшим функціоналом, якого потребують сучасні громади.

"Законопроєкт 2207-1д покликаний змінити підходи до управління відходами в Україні. Без сучасних європейських правил українські міста й надалі потерпатимуть від сміття. Тож реформа вкрай потрібна. Однак впроваджувані зміни мають бути дієвими й такими, що зможуть реалізувати на місцях. Тому для нас важливий діалог з органами місцевого самоврядування. Ми повинні спільно визначитися, які правові конструкції будуть робочими, а які потрібно відразу відхилити як неефективні", — наголосив заступник міністра.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на Тернопільщині за допомогою супутника виявили величезне звалище відходів.

Читайте також
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"

"Зелена" влада не здатна впоратися з рамковим законом про відходи та розв'язати проблему нелегальних звалищ

"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт
"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт

Ймовірно, що розгляд законопроєкту щодо управління відходами перенесуть на осінню сесію парламенту