"Слуги народу" "не ризикнули" винести на сесію скандальний законопроєкт про відходи shutterstock

"Слуги народу" "не ризикнули" винести на сесію скандальний законопроєкт про відходи

Олена Яценьо

"Слуга народу" пояснив чому

Законопроєкт № 2207-1-д "Про управління відходами" не наважилися винести й ухвалити в другому читанні до кінця п'ятої парламентської сесії через його специфічну складність.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів Олександр Маріковський – народний депутат від "Слуги народу" й заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Зазначимо, що з моменту голосування за законопроєкт № 2207-1-д "Про управління відходами" минув рік, а про винесення його в зал парламенту у сфері українського політикуму говорили останні кілька місяців.

Зокрема, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський висловлював сподівання, що закон ухвалять уже в червні

Зі свого боку, Маріковський припускав, що документ потрапить у зал ВРУ для ухвалення загалом до кінця сесії, 13-16 липня.

Проте сесія завершилася, а законопроєкт до неї так і не потрапив. Пояснення цього "слуга" знайшов у трьох причинах.

"По-перше, законопроєкт є дуже специфічно складним, оскільки зачіпає досить велику частину нашого з вами життя, життя підприємств, що виробляють відходи, підприємств, що споживають продукцію, створюючи відходи, територіальних громад, бізнесу, що отримує ліцензії на поводження з відходами, бізнесу, що не отримує, але є суб’єктом сфери... і так далі дуже-дуже глибоко", – зазначив нардеп.

Також Маріковський згадав про те, що до проєкту закону було подано аж понад 1600 правок.

"Але навіть ці правки не врахували всі вимоги Угоди про асоціацію з ЄС, чинного розподілу повноважень між різними міністерствами, органами державної влади тощо. На етапі обговорення, що проводилися публічно, ми виявили низку огріхів, які мали владнати", – пояснив він.

Окрім того, додав "слуга", тижнями вивірялися позиції, щоб нівелювати потенційні загрози.

"Різні групи впливу на сектор, граючи свою політичну гру, створили мережу міфів і страшилок про нашу роботу щодо цього законопроєкту, і, для того щоб нівелювати потенційні загрози, ми тижнями вивіряли позиції, щоб навіть на трошечки не відповідати таким страшилкам", – підсумував Маріковський.

За словами нардепа, готовий проєкт планують опублікувати на сайті 2 вересня.

До того ми проведемо 5 презентацій для цільових стейкхолдерів, щоб пояснити, чому ми закладали саме таку модель, а не іншу. Доти ми плануємо отримати письмові висновки та зауваження найважливіших стейкхолдерів. А у вересні ми летимо через підкомітет у комітет та в зал ухвалювати найочікуваніший закон про відходи", – наголосив він.


Як писала ЕкоПолітика раніше, очільник Міндовкілля Роман Абрамовський розповів, що передбачає законопроєкт "Про управління відходами".

Читайте також
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"

"Зелена" влада не здатна впоратися з рамковим законом про відходи та розв'язати проблему нелегальних звалищ

"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт
"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт

Ймовірно, що розгляд законопроєкту щодо управління відходами перенесуть на осінню сесію парламенту

Абрамовський розповів про законопроєкт "Про управління відходами": що передбачає
Абрамовський розповів про законопроєкт "Про управління відходами": що передбачає

За словами міністра, з ухваленням документа іноземні інвестори зможуть комфортно реалізовувати проєкти у сфері поводження з відходами