Маріковський спустив на гальма закон про відходи в інтересах "Кока-Коли": з'ясувалася скандальна деталь

Маріковський спустив на гальма закон про відходи в інтересах "Кока-Коли": з'ясувалася скандальна деталь

Зоряна Бердник

"Слугу народу" звинуватили в конфлікті інтересів

Народний депутат від фракції "Слуга народу" та заступник голови екологічного комітету Олександр Маріковський навмисно затягує розгляд законопроєкту № 2207-1д "Про управління відходами", який передбачає введення системи розширеної відповідальності виробника в поводженні з відходами.

Таке переконання підприємець і співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний висловив у колонці для "Економічної правди".

За його словами, у Маріковського, який значиться першим титульним співавтором законопроєкту № 2207-1д і відповідає за розгляд на комітеті й винесення до сесійної зали на друге читання документа, нібито є конфлікт інтересів.

Зокрема, колишня дружина нардепа Олеся Жулинська — керівниця напряму відносин із громадськістю та органами державної влади транснаціональної корпорації The Coca Cola Corporation.

Саме цю компанію називають найбільшим забруднювачем довкілля у всьому світі. Вона очолює більшість рейтингів щодо розповсюдження пластику за версією різних неурядових установ на кшталт Greenpeace.

Доказом того, що розгляд законопроєкту "Про управління відходами" спеціально затягують, Тинний вважає величезну кількість нелогічних, за його словами, правок.

"Було правок кількасот, рік працював наполегливо пан Маріковський – і правок стало майже півтори тисячі! І абсолютна більшість написана його особистими помічниками.
Себто Рада і народ України стали ще на два роки далі від омріяного будівництва сміттєпереробних заводів і закриття тисяч полігонів і звалищ.
Перераховувати всі правки немає сенсу, але, повірте на слово, багато з них є беззмістовними і такими, що суперечать одна одній і здоровому глузду", — написав колумніст.

Тинний назвав "чистим фарсом" спробу покласти хоч якусь відповідальність на виробників пластиків за подальшу долю їхнього сміття.

"Законодавство про відповідальність виробників за забруднення доручили писати представнику найбільшого забруднювача світу", — сказав він.

Окрім того, Тинний звернув увагу на те, що Маріковський суттєво поліпшив свій матеріальний стан протягом останнього року.

"Завдяки деклараціям, які подають публічні особи, видно, що він купує нерухомість у модному містечку Козин за гроші, які суттєво більші за депутатську зарплату", — зазначив Тинний.

Він також обурений, що про "кричущий конфлікт інтересів" у ситуації із законопроєктом не говорять інші народні обранці й мовчить Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Нагадаємо, що нардеп Олександр Маріковський заявив, що законопроєкт № 2207-1-д "Про управління відходами" не наважилися винести й ухвалити в другому читанні до кінця п'ятої парламентської сесії через його специфічну складність.

Детальніше про долю законопроєкту ЕкоПолітика писала в цьому матеріалі.

Читайте також
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"

"Зелена" влада не здатна впоратися з рамковим законом про відходи та розв'язати проблему нелегальних звалищ

"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт
"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт

Ймовірно, що розгляд законопроєкту щодо управління відходами перенесуть на осінню сесію парламенту

Абрамовський розповів про законопроєкт "Про управління відходами": що передбачає
Абрамовський розповів про законопроєкт "Про управління відходами": що передбачає

За словами міністра, з ухваленням документа іноземні інвестори зможуть комфортно реалізовувати проєкти у сфері поводження з відходами