Українки деревообробної промисловості хочуть залучити більше торгових партнерів з ЄС shutterstock

Українки деревообробної промисловості хочуть залучити більше торгових партнерів з ЄС

Катерина Бєлоусова

У 2022 році українська економіка скоротиться на 45% через вторгнення Росії та гуманітарну кризу

Українки, які очолюють FSC-сертифіковані деревообробні компанії на територіях, які все ще убезпечені від збройного конфлікту, закликають залучати більшу кількість торгових партнерів з ринку ЄС для пом'якшення економічної кризи в країні та сприяння сталому веденню лісового господарства.

Жінки-керівниці деревообробних компаній в Україні, пропонують європейським учасникам ринку можливість імпортувати високоякісний FSC-сертифікований матеріал тепер, коли традиційні джерела з Росії та Білорусі стали недоступними, повідомляє пресслужба FSC.

Згідно з прогнозами Світового банку, українська економіка цього року скоротиться на 45% через вторгнення Росії та гуманітарну кризу. Заблоковані морські порти на Чорному морі вже зазнали падіння трафіку більш ніж на 75 %, перемістивши логістику на дорожнє сполучення.

Кілька менеджерів і директорів підприємств деревообробної індустрії з тих регіонів України, де сертифікація продовжує діяти, поділилися своїми поглядами на те, як FSC допомагає їм вижити як компаніям і як суб’єкти ринку ЄС можуть перетворити труднощі на нові можливості.

"Сьогодні FSC-сертифікація залишається не просто актуальною, а життєво важливою для підтримки економіки України, забезпечення робочими місцями тих, хто не мігрував і внутрішньо переміщених осіб. Деревообробні та меблеві заводи майже втратили місцеві ринки збуту. Таким чином, виникає нагальна потреба в пошуку нових клієнтів за кордоном. Очевидно, що європейські споживачі готові купувати деревину й меблі лише з FSC-сертифікацією", – зазначила Наталія Покінська, керуючий директор ТОВ "Кроноспан UA", однієї з найбільших компаній з виробництва деревних плит в Україні.

Деревообробні підприємства втратили постачальників лісоматеріалів із районів, які постраждали від збройного конфлікту, і зіткнулися з нестабільністю ринку деревини, а саме зниження цін та попиту на деякі види продукції. Це означає, що їм потрібно знайти нових клієнтів за кордоном, аби зберегти рівень виробництва та колективи. Значно зросла цінність експортних контрактів та меблевих клієнтів, орієнтованих на ринок ЄС.

"Сертифікат FSC надзвичайно важливий для всіх ланцюгів постачання та експорту продукції. Це свідчить про те, що ми працюємо дисципліновано, відповідаємо всім вимогам і можемо бути надійними партнерами навіть у такий непростий час", – сказала Ірина Мацепура, директор ТОВ "ВГСМ".

Воєнний стан призвів до скорочення персонал через військову мобілізацію, а також підвищив дисципліну та відповідальність усіх працівників та організацій. Численні контрольно-пропускні пункти на дорогах значно знизили ризик незаконних рубок, оскільки і без того складне транспортування деревини або виробів з неї призводить до їх припинення без відповідних документів.

"В умовах воєнного стану збереження сертифікованого статусу лісогосподарських підприємств є критично важливим, щоб навіть при зменшенні внутрішнього попиту, ми все ще могли продавати нашу продукцію за кордон. Ми знаходимося на території поза межами військового конфлікту, і нам вдається підтримувати високі стандарти попри те, що відбувається в інших регіонах нашої держави", – сказала Вікторія Кучмук, менеджер ТОВ "Цунамі".

Сертифікація за схемою FSC відіграє надзвичайно важливу – а в деяких випадках і життєво важливу – роль для тих підприємств в українському лісовому секторі, які розглядають можливість переорієнтації на ринок ЄС, котрий вимагає, щоб деревина та вироби з неї були FSC-сертифікованими.

Встановлення торговельного партнерства з цими компаніями може не лише допомогти українській економіці, але й частково замінити FSC-сертифікований матеріал із основних країн-постачальників, таких як Росії та Білорусі, чиї торгові сертифікати втратили чинність через рішення FSC про призупинення їх дії.

Враховуючи решту ризиків для цілісності системи постачання в Україні, органи, що здійснюють контроль, встановлюють найвищі стандарти, котрі виходять за межі міжнародних – з метою подолання цих ризиків. Зараз вони тестують ризик-орієнтований підхід до проведення аудитів FSC-сертифікованих компаній.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, FSC заблокувала всі поставки російської та білоруської деревини.

Читайте також
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн
На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн

У 2022-2023 роках дерева знищили на території понад 200 гектарів

На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень
На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень

Площа суцільної вирубки сягнула 1,1 гектара