FSC заблокувала всі поставки російської та білоруської деревини shutterstock

FSC заблокувала всі поставки російської та білоруської деревини

Олена Яценьо

Це рішення передбачає ембарго на поставку лісопродукції окупантів у всі цивілізовані країни

Міжнародна некомерційна організація "Лісова опікунська рада" (FSC) на звернення України погодилася призупинити дію всіх торговельних сертифікатів у Росії та Білорусі, заборонивши цим експорт їхньої продукції деревообробки та лісового господарства у всі цивілізовані країни.

Про це у вівторок, 8 березня, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Тепер жоден FSC-сертифікований матеріал або контрольована деревина із цих країн не буде продаватися на світових ринках.

"Лісова опікунська рада глибоко стурбована агресивним вторгненням Росії в Україну й солідарна з усіма жертвами цього насильства. З повною відданістю місії та стандартам FSC, а також після ретельного аналізу потенційного впливу відкликання FSC сертифікації Міжнародна рада директорів FSC погодилася призупинити дію всіх торговельних сертифікатів у Росії та Білорусі та заблокувати всі контрольовані джерела деревини із цих двох країн", – зазначили в міжнародній організації.

Як пояснив виконувач обов'язків голови Міндовкілля Руслан Стрілець, це рішення передбачає ембарго на поставку лісопродукції окупантів у всі цивілізовані країни.

"Це означає, що деревину та лісопродукцію окупантів не може бути використано в продукції FSC або продано як FSC-сертифіковану в будь-якій точці світу, доки триває війна в Україні. Дякуємо, що підтримуєте Україну діями!" – написав Стрілець у фейсбуці.

Рішення набере чинності рівно через місяць після публікації, тобто 8 квітня 2022 року.

"Усі наші думки з Україною та її народом, і ми поділяємо їхні надії на повернення миру. Ми також висловлюємо співчуття тим людям у Білорусі та Росії, які не хочуть цієї війни", – сказав генеральний директор FSC Кім Карстенсен.

У міністерстві додали, що FSC і надалі уважно стежитиме за ситуацією та буде готова вжити додаткових заходів для захисту цілісності своєї системи нагляду за сталістю лісового господарства.

Водночас українські експерти зазначили, що FSC не анулювала сертифікатів російських і білоруських лісових господарств, а лише заборонила їм торгувати деревиною. Це залишає деякий маневр для них і не гарантує абсолютного блокування поставок.

Нагадаємо, що окремі великі деревообробні компанії ще раніше відмовилися від російської деревини. Серед них – IKEA, Metsa Group, Store Enso. Після оголошеного рішення FSC всі інші західні підприємства, які використовують у себе тільки FSC-сертифіковану деревину, теж припинять фінансувати економіку країни-агресора.

Як писала ЕкоПолітика напередодні, Комітет із питань екологічної політики та природокористування звернувся до міжнародних організацій, парламентів інших країн та екологічної спільноти із закликом притягнути Росію до відповідальності за екологічні проблеми й загрози, спричинені її вторгненням в Україну.

Теги: ,
Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення