Україні потрібно 10-12 років на екомодернізацію, – Зеленський Укрінформ

Україні потрібно 10-12 років на екомодернізацію, – Зеленський

Олекса Франко

Через рік модернізувати промисловість неможливо, наголосив Зеленський

Для збереження довкілля промисловість України вдасться модернізувати протягом 10-12 років.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на форумі "Україна 30. Екологія", який розпочався в понеділок, 7 червня, у Києві. Він пообіцяв практичну реформу, за якої промисловість повністю модернізується та зменшить викиди.

Водночас глава держави наголосив, що неможливо провести екомодернізацію за рік або навіть чотири роки, як це передбачено законопроєктом про промислове забруднення № 4167 для переходу на європейські норми забруднення.

"Модернізація промисловості, яка не відбувалася в Україні досі, цього разу відбудеться. Ми говоримо про модернізацію великої промисловості, будь-якої, а не тільки ТЕС. Але не вірте тому, хто каже, що можна реформувати згідно з нашими домовленостями та європейським досвідом лише за рік. Ні. Перехід на модернізовану промисловість відбудеться впродовж 10-12 років", – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, що проєкт закону № 4167 "Про промислове забруднення" Верховна Рада вже двічі провалювала. Його подали до парламенту ще у вересні 2020 року. Проте в лютому 2021 року для ухвалення проєкту не вистачило 5 голосів, а документ відправили на повторне перше читання.

Наприкінці травня 2021 року законопроєкт знову передали на доопрацювання до профільного комітету ВРУ, оскільки для ухвалення в першому читанні не вистачило 13 голосів.

Найбільшій критиці  з боку європейських асоціацій і представників промисловості піддалася норма про перехід на європейські норми забруднення протягом 4 років.

Зокрема, у Європейській бізнес-асоціації зауважили, що європейські країни проводили екомодернізацію протягом 20 років і цей процес досі триває, а провести екомодернізацію за 4 роки в принципі нереально. До того ж Євросоюз вклав у ці процеси сотні мільярдів євро й забезпечив промисловість пільгами, а екологічні закони, які пише українська влада, узагалі не передбачають механізмів державної підтримки.

Також ще 2017 року Україна ухвалила Національний план зі скорочення викидів від ТЕС та ТЕЦ. Механізми фінансування Нацплану мали розробити до 2020 року, однак сьогодні таких механізмів досі немає.

З огляду на це енергетичні компанії, зокрема "Центренерго" і "Донбасенерго", уже у 2023 році будуть змушені зупинити виробництво енергії через неможливість провести модернізацію. Як заявили в НЕК "Укренерго", зупинення двох компаній призведе до дефіциту потужностей і серйозно вдарить по енергонезалежності України.

Напередодні ЕкоПолітика вела текстову й онлайн-трансляцію першого дня форуму "Україна 30", присвяченого питанням довкілля. На ньому виступив президент Володимир Зеленський, який означив головні екологічні напрями.

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік