Українцям розповіли, в яких областях нищать ліси та куди збувають деревину shutterstock

Українцям розповіли, в яких областях нищать ліси та куди збувають деревину

Недосконалість системи обліку деревини призвела до ситуації, коли вирубка лісу у значних масштабах може залишитися безкарною

Попри стрімке зменшення лісових насаджень в Карпатах, лідерами з незаконної вирубки лісів в Україні є Житомирська, Рівненська та Вінницька області.

Про це заявив в інтерв'ю 24 каналу голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

"Хоч проблема вирубки дерев у Карпатах продовжує існувати і сильно б'є по екологічному стану регіону, насправді найбільше фактів незаконної вирубки лісу інспекція фіксує на території інших областей. Лідером за сумою розрахованих збитків у сфері рослинного світу у першому півріччі 2021 року став Поліський округ, який об'єднує Житомирську та Рівненську області", – зазначив посадовець, додавши що торік у Вінницькій області завдані рослинному світу збитки оцінили в 60 мільйонів гривень.

Мальований зауважив, що наразі складно прослідкувати, куди йдуть українські дерева, адже великий обсяг лісового фонду все ще не зареєстрований у електронній системі обліку деревини.

"Тобто, фактично, ліс, який існує "в натурі", може бути знищений безкарно, бо в системі його немає", – зазначив посадовець.

Також повідомляється, що, за інформацією WWF, на сьогодні приблизно 22% деревного вугілля у Євросоюзі виготовляється саме з українських дерев. Велика частка деревини знищується незаконно.

За словами Мальованого, нещодавно ухвалений Кабміном "Порядок проведення національної інвентаризації лісів" допоможе у боротьбі з "чорними лісорубами", адже він допоможе включити практично кожне дерево до Електронної системи обліку деревини.

"Це спростить виявлення незаконної заготівлі дерев та лісових браконьєрів", – наголосив голова ДЕІ.

Крім того, за його словами, потрібно посилити покарання за незаконну порубку дерев, яке наразі, згідно з адміністративним кодексом, становить 2550–5100 гривень для посадових осіб.

"Натомість прибутки від продажу деревини в сотні разів більші. Тож в першу чергу необхідно посилювати цю відповідальність. Вже після цього – інші реформи, які забезпечуватимуть стале лісокористування та захист лісового фонду", – резюмував посадовець.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що з початку року в Україні браконьєри понищили дерев та рослин на 200 мільйонів.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання