З початку року в Україні браконьєри понищили дерев та рослин на 200 мільйонів shutterstock

З початку року в Україні браконьєри понищили дерев та рослин на 200 мільйонів

В екоінспекції закликають жорсткіше карати зловмисників

За 7 місяців 2021 року порушники екологічного законодавства завдали рослинному світу понад 200 мільйонів гривень збитків.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Держекоінспекції України Андрій Мальований.

"За фактами вирубки лісу, незаконного лісокористування, порушення вимог пожежної безпеки у лісах та знищення червонокнижних рослин складено понад 2,7 тисяч адмінпротоколів. Тобто сума збитків за одне порушення в середньому складала понад 70 тисяч гривень", – йдеться у повідомленні.

Голова ДЕІ наголосив, що шкода, завдана довкіллю, має довготривалі наслідки.

"Ліс – це екосистема, яка об’єднує всі елементи довкілля – різноманітні види дерев, рослин і тварин, водні об’єкти, ландшафт. Вирубка дерев чи знищення рослинних видів призводять до подальшого обідніння всієї системи. І, на жаль, висадкою нових дерев чи рослин відновити її початковий стан не вдасться", – підкреслив посадовець.

Мальований нагадав, що на початку року уряд прийняв постанову щодо посилення заходів з охорони ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону від суцільного вирубування. Також розроблений проект Державної стратегії управління лісами до 2035 року, яка передбачає збереження видового різноманіття у лісовому фонді.

Крім того, очільник екоінспекції згадав про необхідність підвищення штрафів для порушників екологічного законодавства.

"На сьогоднішній день штраф за порубку чи пошкодження дерев становить 2550-5100 гривень для посадових осіб. Натомість нелегально знищена деревина продається на десятки мільйонів гривень. Підвищення штрафів дозволить більш ефективно протидіяти таким злочинам", – підкреслив Мальований, додавши, що посилення екологічного контролю стане можливим завдяки прийняттю законопроєкту №3091.

"Наразі інспектори часто стикаються з недопусками у лісгоспи, де відбуваються незаконні рубки. Проектом закону пропонується підвищити штраф за це порушення з 765 гривень до 600 тисяч - 1,8 мільйона гривень. Ці кроки у комплексі дадуть змогу досягнути сталого лісового господарства та збереження цінних екологічних систем лісу", – резюмував чиновник.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президент Володимир Зеленський закликав збільшити площу лісів в Україні та підписав указ про старт проєкту "Зелена країна" з відновлення лісів. В найближчі три роки заплановано висадити 1 млрд дерев.

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, цей проєкт коштуватиме 2 мільярди гривень.

Журналісти підрахували: щоб висадити мільярд дерев за три роки, необхідно це робити зі швидкістю 10 дерев за секунду.

Читайте також
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн
На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн

У 2022-2023 роках дерева знищили на території понад 200 гектарів

На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень
На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень

Площа суцільної вирубки сягнула 1,1 гектара