Українці долучилися до всесвітньої акції "День без автомобіля" Shutterstock

Українці долучилися до всесвітньої акції "День без автомобіля"

Олена Яценьо

У нашій країні на державному рівні цей день не відзначають

Щороку 22 вересня, у Міжнародний день без автомобілів (World Carfree Day), у багатьох країнах світу люди з метою збереження довкілля та власного здоров’я використовують громадський транспорт, електротранспорт, велосипеди чи взагалі на день стають пішоходами.

Не є винятком і Україна: цьогоріч до всесвітньої акції відмови від особистого автотранспорту масово приєдналися українці щонайменше в кількох містах.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів інформацію про День без автомобіля та як він проходить цього року в Україні та світі.

Всесвітній день без автомобіля: історія заснування

Уперше День без автомобіля провели у Швейцарії 1973 року, коли влада країни через паливну кризу закликала громадян відмовитися на декілька днів від автомобілів.

Згодом аж у 1997 році першу загальнонаціональну "безавтомобільну" акцію провела Велика Британія. Наступного року до неї долучилася і Франція. Тоді в заходах взяли участь декілька десятків міст.

З 2000 року День без автомобіля отримав офіційний статус у всьому світі.  До 2001 року до цього руху офіційно приєдналися понад тисяча міст у 35 країнах світу, зокрема в неєвропейських, як-от у Японії, Бразилії, Канаді та США.

За приблизними оцінками, нині в акції "День без автомобіля" щороку беруть участь понад 100 мільйонів людей у 50 країнах світу.

Чи відзначають Міжнародний день без автомобілів в Україні

День без автомобілів в Україні офіційно не відзначається. Проте такі акції проходять за ініціативи й підтримки громадськості та місцевих органів влади в окремих містах України.

Зокрема, деякі міста в межах Європейського тижня мобільності проводять 22 вересня флешмоб "Велосипедом на роботу".

Наприклад, у Львові вперше відбулося позачергове засідання виконавчого комітету ЛМР на велосипедах. Такий формат засідання приурочений до Європейського тижня мобільності та Всесвітнього дня без автомобіля.

На ньому розглянули два тематичних питання: про розвиток велосипедної мережі та підготовку Програми розвитку велосипедної мережі та інфраструктури Львівської міської територіальної громади до 2030 року, а також щодо плану сталої міської мобільності.

Узяти участь в екофлешмобі запросили містян і в Житомирі. Кожен, хто візьме участь в акції та виконає всі умови, може отримати приз.

Для участі потрібно:

  • 22 вересня 2021 року приїхати на роботу на велосипеді та сфотографуватися зі своїм двоколісним транспортом;
  • опублікувати на своїй сторінці в Facebook своє фото біля/з/на велосипеді під хештегом #Велосипедом_на_роботу_Житомир_ЄТМ2021;
  • дочекатися результати розіграшу 24 вересня 2021 року.

Серед призів – безлімітні транспортні картки на громадський транспорт, сертифікати на катання на електросамокатах, фляги для води. Додається, що всі учасники отримають екоторби.

Водночас у Рівненській області з нагоди World Carfree Day влаштували флешмоб MobilityWeek.

Жителів Рівненщини закликали пересісти на велосипеди та зробити відповідні фото з двоколісними, з якими поділитися в соцмережах під хештегом #MobilityWeek. Серед учасників теж методом випадкового вибору проведуть розіграш призів.

Також у Києві хочуть запровадити день без авто. Днями на сайті Київської міськради з'явилася петиція про заборону користуватися легковими автомобілями, мотоциклами та скутерами на дорогах столиці в останню неділю місяця.

Автор петиції – Ілля Сигачов – замість автівки запропонував пересісти на громадський транспорт, велосипеди, моноколеса й самокати.

"Головна моя ідея – трошки зменшити автомобілецентричність наших містян. Неділя – це більш лайтовий день. Чому б саме в неділю не відмовитися від автомобілів?" – вважає Сигачов.

Як проходить World Carfree Day в інших країнах

У сусідній Польщі 22 вересня в багатьох містах зробили безплатним увесь міський громадський транспорт.

Спеціальні пропозиції підготували також залізничні перевізники та сервіси, які надають у користування велосипеди.

У столиці Франції вже традиційний день без автомобілів відбувся в неділю, 19 вересня. Цього дня для водіїв діяло обмеження від 11 до 18 години.

Авторух заборонили по всьому Парижу, окрім кільцевої. Виняток діяв тільки для громадського і спецтранспорту. Порушникам же загрожував штраф у розмірі 135 євро.

Чому важливий День без автомобіля

За статистикою один автомобіль за період свого існування опосередковано вбиває 3 тисячі людей. Щоразу, заводячи двигун машини, ми прискорюємо зміни клімату, адже СО2 переважає серед інших парникових газів, що посилюють здатність атмосфери утримувати тепло. Наприклад, лише за 2019 рік в Україні викиди від транспорту становили 37,7 тонни СО2, із них 71 % припадає на автомобілі.

Наслідки глобальної зміни клімату добре помітні вже сьогодні: тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану, гинуть коралові рифи, океанські течії змінюють свій напрямок. За браком інформації далеко не всі усвідомлюють взаємозв’язок і не готові поступитися власним комфортом заради поліпшення ситуації на планеті.

Мета дня – привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації відпрацьованих газів у міському повітрі, зменшення шумового навантаження, сприяти розвитку альтернативних видів пересування.

Shutterstock

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко назвала найбільше джерело забруднення повітря в містах України. За її словами, найбільшими забруднювачами повітря в Україні є старі автомобілі, привезені з усього світу.

Нагадаємо, що, на думку експертів, однією з головних причин забруднення повітря в Україні є автотранспорт.

Зокрема, заступник державного секретаря Кабінету міністрів України Анатолій Куцевол зауважив, що "поки європейські країни забороняють дизель і додатково оподатковують старі автомобілі, ми відкриваємо двері для мільйонів імпортованих звідти старих авто".

На тому, що "євробляхи" – більший забрудник довкілля, ніж промисловість, заявив також генеральний директор Федерації роботодавців Руслан Іллічов.

Зазначимо, що обсяг імпорту вживаних автомобілів за січень-серпень становить 301,3 тис. од. Навіть більше, у липні зафіксували місячний рекорд реєстрацій (54,5 тис. авто) за останні кілька років. Торік же ввезення б/у автомобілів сягало 353,4 тис. од.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський спростив розмитнення "євроблях".

Читайте також
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей

З початку 2023 року зареєстрували 28,7 тисячі електромобілей

Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року
Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року

Викиди від зеленої сталі на 95% нижчі, ніж від традиційного виробництва

Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині
Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині

У 2018 році водій скоїв аналогічне порушення