Однією з головних причин забруднення повітря в Україні є автотранспорт, — експерти Shutterstock

Однією з головних причин забруднення повітря в Україні є автотранспорт, — експерти

Олекса Франко

Обсяги шкідливих викидів від авто взагалі нерегульовані

Експерти заявили, що твердження про те, що основним джерелом викидів є промисловість, є маніпулятивними, тоді як масштаби забруднення повітря від лісових пожеж та автотранспорту замовчуються.

Про це експертка центру екологічної ініціативи "Екодія" Марина Ратушна та експерт Всеукраїнської спілки автомобілістів Олександр Швець розповіли в ефірі "5 каналу".

Вони наголошують, що під час локдауну повітря в багатьох європейських столицях стає чистішим завдяки значно меншій кількості транспорту на дорогах. Проте в Україні ситуація протилежна.

"За даними ВООЗ, Україна посідає 5-те місце в Європі та 15-те у світі за смертністю від серцево-судинних і легеневих хвороб, спричинених забрудненням повітря", — нагадала Марина Ратушна.

Експерти вказали й на поширені маніпуляції про те, ніби промисловість є головним джерелом викидів, адже, наголошують вони, водночас замовчуються масштаби забруднення повітря від лісових пожеж та автотранспорту. Зокрема, гості випуску акцентували на тому, що обсяги шкідливих викидів від авто взагалі нерегульовані — в Україні їх не відстежує жоден контролювальний орган.

За словами Олександра Швеця, Київ відчуває величезне автомобільне перевантаження. "Що стосується навантаження автомобільного на Київ, то місто справді перевантажене. І нині пора вже звертати увагу на якесь регулювання автотранспорту", — зауважив експерт.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві встановили сучасну систему моніторингу якості повітря. Перші два пункти моніторингу повітря запрацювали в Дарницькому і Дніпровському районах столиці.

Читайте також
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів

Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі
Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі

У регіоні шукають причину появи запаху