У Хмельницькому стічні води сміттєзвалища отруюють воду ставка в Озерній – екоінспекція khmeln.dei.gov.ua

У Хмельницькому стічні води сміттєзвалища отруюють воду ставка в Озерній – екоінспекція

Зоряна Бердник

На підприємство подали позов до суду

Хмельницьке міське сміттєзвалище забруднює озеро в житловому мікрорайоні Озерна, неналежним чином здійснюючи заходи із запобігання забрудненню поверхневих вод під час експлуатації полігону твердих побутових відходів.

Такі результати позапланової перевірки екологічною інспекцією області комунального підприємства "Спецкомунтранс" у Хмельницькому, повідомляє пресслужба ДЕІ.

Про те, що стічні води з полігону ТПВ можуть потрапляти у струмок, який впадає у ставок в мікрорайоні Озерна, повідомили місцеві жителі 13 січня на телефон "Гарячої лінії" Держекоінспекції у Хмельницькій області. Вони звернулися в ДЕІ з вимогою перевірити воду струмка на вміст забруднювальних речовин.

Екоінспектори з 11 по 19 лютого 2021 року провели позапланову перевірку ХКП "Спецкомунтранс" та виявили порушення природоохоронного законодавства, що призвели до забруднення поверхневих вод струмка, який протікає в районі розташування полігону. Далі він впадає у ставок, що розташований на вул. П. Мирного та вул. С. Бандери в Озерній.

Під час перевірки з'ясувалося, що підприємство не проводить роботи щодо запобігання забрудненню поверхневих вод фільтратом зі сміттєзвалища. Зокрема, полігон не має очисних споруд необхідної потужності. Також "Спецкомунтранс" не використовує ефективних сучасних технічних засобів і технологій для утримання своєї території в належному стані та не повною мірою здійснює заходи щодо запобігання забрудненню водних об’єктів стічними (дощовими, сніговими) водами, що відводяться з території полігону твердих побутових відходів.

"За результатами перевірки, Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області було внесено припис щодо усунення виявлених порушень, а керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 59 Кодексу України про адміністративні правопорушення", – додають екологи.

Крім того, подано позов до Хмельницького окружного адміністративного суду про зупинення діяльності ХКП "Спецкомунтранс" в частині забруднення поверхневих водних об’єктів, а також проводиться аналіз матеріалів перевірки щодо нарахування суб’єкту господарювання збитків, заподіяних державі внаслідок забруднення поверхневих вод фільтратом полігону твердих побутових відходів.

Водночас заступник міського голови Хмельницького Микола Ваврищук заперечив будь-які скиди зі сміттєзвалища. "Те, що вони написали під час перевірки, що здійснюється скид, такого абсурду не могло бути зафіксовано, тому що комунальне підприємство не здійснює скиду. У нас є фільтратні ями, які працюють на полігоні та з яких ми перекачуємо фільтрат назад у тіло полігону", – сказав він у коментарі "Суспільному".

З іншого боку, за словами інспекторки обласної екоінспекції Ольги Вишомірської, відібрані проби води показали перевищення допустимих норм деяких показників у 63 рази.

Директор ХКП "Спецкомунтранс" Олександр Зімін телефоном сказав журналістам, що не згоден із висновками екоінспекторів. А заступник хмельницького міського голови Ваврищук додав, що результати перевірки інспекції оскаржуватимуть у суді.

Голова обласної організації українського товариства охорони природи Юрій Рєзніков сказав, що міське сміттєзвалище використало свій ресурс ще 45 років тому, й додав, що на ньому можуть зберігатися залишки виробництва військово-промислового комплексу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Хмельницькій області вінницькі "бізнесмени" руйнують гідрологічний заказник місцевого значення "Шиїнецький".

Також ми писали, що французькі експерти допоможуть розробити план управління відходами на Хмельниччині.

Читайте також
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника

Для підтвердження наявності скотомогильника необхідно провести експертизу

На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк
На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк

У парку будуть працювати сміттєпереробний завод та завод з виготовлення спирту з кукурудзи