Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника

Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника

Катерина Бєлоусова

Для підтвердження наявності скотомогильника необхідно провести експертизу

Поблизу Хмельницького почали вирубувати частину Гринівецького лісу, де за словами місцевих мешканців у 1970-х роках облаштували скотомогильник для померлої від хвороб худоби.

Люди побоюються, що така вирубка є першим етапом майбутнього будівництва, а порушення скотомогильника може призвести до екологічної катастрофи, повідомляє Незалежний громадський портал.

У Лісовогринівецькій сільській раді зазначили, що зупинити вирубку неможливо, адже ділянка потрапила до приватної власності. Для підтвердження наявності скотомогильника на цій території необхідно провести належну експертизу.

"Якщо власник ділянки розпочне на ній щось будувати і полізуть кості – відселяти доведеться не лише наш мікрорайон [Молодіжний], а й Озерну" – сказав голова кооперативу "Молодіжний", додавши, що невідомо, чи збереглися документи про скотомогильник.

В матеріалі розповіли, що генеральний план забороняє будь-яке будівництво на цій ділянці лісу. Однак цей статус намагаються змінити та дозволити проведення будівельних робіт.

Як відомо, бактерії, що викликають хвороби, можуть переходити у стан цисти або спори. Таким чином вони “засинають” утворюючи щільну оболонку. У стані цисти вони можуть знаходитися десятиліттями, переживаючи несприятливі умови.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Хмельницькому неочищені каналізаційні стоки з мікрорайону Гречани роками забруднюють річку Південний Буг.

Читайте також
На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк
На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк

У парку будуть працювати сміттєпереробний завод та завод з виготовлення спирту з кукурудзи