Французькі експерти допоможуть розробити план управління відходами на Хмельниччині

Французькі експерти допоможуть розробити план управління відходами на Хмельниччині

В області діють понад 700 сміттєзвалищ, які становлять небезпеку як для людей, так і для довкілля

Експерти міжнародної консалтингової компанії Seureca-Veolia представили напрацювання Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року.

Розроблення плану обговорили 9 лютого під час зустрічі керівництва Хмельницької облради та облдержадміністрації  з міжнародними партнерами. На ній підбивали підсумки дослідження екологічного стану області, повідомляє пресслужба ХОДА.

Напередодні екологічний стан регіону аналізували представники Seureca спільно з Департаментом природних ресурсів та екології при ОДА. Протягом тижня експерти, зокрема іноземні фахівці Мартін Штайнер та Жіль де Раймон-Каузак, мали зустрічі з представниками міських та об’єднаних територіальних громад області, оглядали полігони ТПВ та вивчали системи збору відходів.

Серед пунктів звіту – основні канали утворення відходів, масштаби їх накопичення та шляхи переміщення тощо. Ці напрацювання й візьмуть за основу під час створення Регіонального плану. Він стане частиною Національного плану управління відходами в Україні, розробленого до 2030 року.

Як зазначають в офісі проєкту "Розумне довкілля. Хмельницький", документ відповідатиме українському законодавству та передбачатиме найкращі міжнародні практики. Очікується, що остаточний варіант плану буде готовий у квітні цього року.

Також, відповідно до звіту, який озвучив під час робочої зустрічі  Жіль де Раймон-Каузак, на Хмельниччині діють понад 700 сміттєзвалищ, які становлять небезпеку як для людей, так і для довкілля.

Міжнародні експерти радять замінити сміттєзвалища полігонами, де будуть сортувати, компостувати та переробляти відходи на відповідному заводі. Для реалізації цієї мети потрібна співпраця з громадами краю, тому французька делегація планує поспілкуватися із представниками Славутської, Дунаєвецької, Кам’янець-Подільської, Волочиської міських рад, низкою профільних комунальних підприємств. Вони нададуть пропозиції щодо варіанта Регіонального плану.

Довідка. Seureca – міжнародна консалтингова компанія, що спеціалізується на управлінні  ресурсами в галузі води, енергетики та відходів,  стала переможцем тендеру, організованого Європейським банком реконструкції та розвитку. З минулого року її експерти допомагають  розробити Регіональний план управління відходами у Хмельницькій області.

Послуги компанії Seureca-Veolia фінансуються за коштів гранту, наданого Інвестиційною платформою сусідства ЄС (EU NIP). Грантові кошти вдалося отримати завдяки співпраці офісу проєкту "Розумне довкілля. Хмельницький" з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, стало відомо, як відбуватиметься реконструкція сміттєвого полігону в Підгірцях.

Читайте також
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника

Для підтвердження наявності скотомогильника необхідно провести експертизу

На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк
На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк

У парку будуть працювати сміттєпереробний завод та завод з виготовлення спирту з кукурудзи