На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк

На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк

Катерина Бєлоусова

У парку будуть працювати сміттєпереробний завод та завод з виготовлення спирту з кукурудзи

На Хмельниччині поблизу Городка почали підготовчі роботи для будівництва індустріального парку "Вуглецево нейтральний еко-агро-хаб "Поділля-Городок".

Це буде автономне промислове містечко-екохаб з навчальними закладами, готелями, стоянками, елеваторами та укриттям, повідомляє Суспільне.

"Вуглецево нейтральний" говорить уже про те, що викиди CO2 будуть мінімальними. Близько 70% продукції, яка буде вироблятися в цьому парку, буде йти на експорт, за кордон. Ця продукція буде сертифікована, вироблятиметься виключно на сертифікованому обладнанні з найвищою нормою екологічного захисту. Тому, в плані екології — це буде екологічний проєкт, екологічний хаб", – сказав перший заступник Городоцького міського голови Артур Косінський.

Він розповів, що в індустріальному екопарку працюватимуть підприємства глибокої переробки сировини, а саме:

  • завод з виготовлення неочищеного й очищеного медичного спирту з кукурудзи;
  • завод з виробництва олій;
  • сміттєпереробний завод.

Косінський розповів, що індустріальний парк будуватимуть на місці фільтраційного поля колишньої цукроварні на площі 50 гектарів. Концепцію парку вже погодили в Міністерстві економіки. У 2023 році, після реєстрації та обрання керуючої компанії, залучатимуть учасників парку. Це можуть бути як українські, так і іноземні інвестори.

За його словами, у 2024 році почнуть проєктування та будівництво мереж. Після цього розпочнуть саме будівництво заводів, цехів, фабрик, самого парку. Ймовірно, запустити виробництво вдасться вже з 2026 року.

Косінський додав, що держава мотивує бізнес створювати такі індустріальні парки звільненням від деяких податків. А податки від діяльності – підприємства платитимуть в місцевий бюджет.

"Це, в першу чергу, економічний розвиток, соціальний розвиток, робочі місця, розвиток інфраструктури, залучення інвестицій. Крім цього, це розвиток малого і середнього бізнесу, який буде розвиватися навколо такого парку. Тому тут вигоди очевидні для всіх", – підкреслив він.

З його слів, на будівництво залучать приблизно 350 працівників, а для роботи всього індустріального парку знадобиться близько 500 робітників.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Рівненщині у Дубенському районі створили перший індустріальний еко-парк HEMPY UA, який обʼєднає виробництво різних продуктів із промислових конопель.

Читайте також
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника

Для підтвердження наявності скотомогильника необхідно провести експертизу