На Хмельниччині руйнують гідрологічний заказник: звинувачують вінницьких "бізнесменів" ДЕІ

На Хмельниччині руйнують гідрологічний заказник: звинувачують вінницьких "бізнесменів"

Незаконні дії на території заказника Хмельниччини фіксували й торік

У Хмельницькій області вінницькі "бізнесмени" руйнують гідрологічний заказник місцевого значення "Шиїнецький".

Здійснюють протиправні дії у присутності правоохоронців із Вінницької області, йдеться в повідомленні Державної екологічної інспекції (ДЕІ) України.

Як розповіли у пресслужбі екоінспеції, у середу, 24 лютого, працівники ДЕІ у Хмельницькій області зафіксували новий факт завдання шкоди заказнику "Шиїнецький", який розташований на території Деражнянської громади. Невідомі особи використали спецтехніку, щоб розрити греблю, чим порушили норми природоохоронного законодавства.

Про незаконні дії на території цього заказника повідомляли й раніше. Зокрема, у листопаді 2020 року екоінспектори у Хмельницькій області встановили, що невідомі особи пошкодили греблю та відкрили всі заставки дамби на території гідрологічного заказника місцевого значення "Шиїнецький". Злочинні дії спричинили зниження рівня води, що надалі може мати невідворотні наслідки для заказника, зауважили в ДЕІ.

За даними Держекоінспекції, вже зникли унікальні вільхові насадження – осока, ситник, комиш лісовий, хвощ річковий та інші. "Зникли також водно-болотні птахи – руда та сіра чаплі, великі синиці, річкові горобці, лелека білий та інші. Немає багатьох земноводних хребетних тварин, гризунів і ссавців", – поінформували в пресслужбі.

Загальний розмір збитків водночас становить 145 тис. 121 грн. Нині відкрито кримінальне провадження.

Попри це, за інформацією екоінспекторів, "невідомі особи у присутності представників Національної поліції Вінницької області, використовуючи спецтехніку, знову розривали греблю". Також додали, що на зауваження голови Деражнянської ОТГ Андрія Ковпака про те, що чиняться неправомірні дії, які завдають шкоду заказнику, ці особи не реагували.

У Держекоінспекції у Хмельницькій області обіцяють, що докладуть зусилля, щоб притягнути до кримінальної відповідальності причетних до руйнування заказника.

Раніше ЕкоПолітика писала, що голова ДЕІ Андрій Мальований запропонував посилити покарання за шкоду заповідників і парків.

Читайте також
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника

Для підтвердження наявності скотомогильника необхідно провести експертизу

На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк
На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк

У парку будуть працювати сміттєпереробний завод та завод з виготовлення спирту з кукурудзи