Туристи-"дикуни" за день перетворили пляж у нацпарку Запоріжжя на звалище. Фото shutterstock

Туристи-"дикуни" за день перетворили пляж у нацпарку Запоріжжя на звалище. Фото

Олекса Франко

Безвідповідальні відпочивальники залишили сміття просто неба вздовж дороги

Тільки за один день туристи, які відпочивали "дикунами" на пляжі Степок у Кирилівці Запорізької області, перетворили його на смітник.

Ще напередодні в'їзд машиною на пляж був платним і коштував 200 грн, пише мелітопольське видання ria-m.tv.

Зазначається, що в неділю, 27 червня, співробітники Нацполіції демонтували шлагбаум, який встановив при в'їзді на пляж Приазовський національний природний парк. Буквально наступного дня на території нацпарку з'явилися гори сміття, які залишили після себе відпочивальники.

"Усього за один день без шлагбаума туристи, які відпочивали на території нацпарку "дикунами", перетворили природоохоронну зону на звалище. Усе сміття в баки не помістилося, і його, як у минулі роки, стали складувати просто вздовж дороги на Федотовій косі", — йдеться в повідомленні.

У поліції вважають, що шлагбаум було встановлено незаконно, тож порушили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Зі свого боку, керівництво національного парку стверджує, що демонтований поліцією шлагбаум встановили на законних підставах.

Зазначимо, що всіх туристів, які хотіли пройти пішки, пропускали безплатно. У суму збору з відпочивальників на авто входили біотуалети, сміттєві баки, душові кабіни з прісною водою, прибирання пляжів.

Директор НПП Дмитро Воловик не відкидає того, що після інциденту територію повністю закриють для відпочивальників.

Як писала ЕкоПолітика раніше, у Бердянську Запорізької області на території природно-заповідного фонду поблизу моря утворилося величезне сміттєзвалище.

Нагадаємо також, що жителі курортного села Коблево, що на Миколаївщині, натрапили на гори сміття в сосновому лісі, який простягається біля баз відпочинку.

Водночас в Одесі стартував всеукраїнський екологічний проєкт масштабного прибирання пляжів. Зазначається, що мета екопроєкту – не тільки вичистити курортні локації, але й навчити туристів культури поведінки на відпочинку.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину