У Бердянську на території заказника утворилося сміттєзвалище. Фото, відео pro.berdiansk.biz

У Бердянську на території заказника утворилося сміттєзвалище. Фото, відео

Романа Слісар

Окрім побутових відходів з місцевих домогосподарств, туди вивозять сміття із сусідніх баз відпочинку

У Бердянську Запорізької області на території природно-заповідного фонду поблизу моря утворилося величезне сміттєзвалище.

Про це повідомило видання pro.berdiansk.biz.

Згідно з повідомленням, складна ситуація виникла на вулиці Літке, яка вважається курортним районом міста.

Купи сміття лежать прямо під табличкою ландшафтного заказника "Оголовок Бердянської коси".

Місцеві жителі заявляють, що стихійне звалище з'явилося на цьому місці давно, в основному через недостатню кількість сміттєвих контейнерів – зараз їх лише три, а минулого року було вдвічі більше.

"Люди приходять – баки повні. Сміття викидають поруч. Це вина не лише тих, хто відповідає за вивезення сміття, а й наша. Замість того, щоб прагнути за собою прибирати, нам простіше викинути", – розповіла місцева мешканка Ксенія.

За її словами, окрім побутових відходів з місцевих домогосподарств, сюди вивозять сміття із сусідніх баз відпочинку. Щоб заощадити на вивезенні своїх відходів, вночі вони викидають сміття в загальні контейнери.

"Додалося багато баз, які дуже хитро чинять – вони ставлять контейнери, закривають їх на замок. І, замість того, щоб замовляти собі додатково послуги, вони тихо вивозять сміття в контейнери, які оплачують косяни (жителі Бердянської коси - прим. ЕкоПолітики)", – додала Ксенія.

Як повідомляється, раніше небайдужі громадяни вже зверталися до місцевої влади з проханням прибрати звалище до початку курортного сезону, але поки що величезна купа сміття лише розростається.

Джерело: pro.berdiansk.biz

Також стало відомо, що сміття – не єдина проблема курортного міста. Пляжі в Бердянську абсолютно не підготовлені до прийому відпочивальників.

"Узбережжя буквально встелене водоростями, які, до того ж, мають специфічний неприємний запах", – резюмують у повідомленні.

Джерело: pro.berdiansk.biz

Нагадаємо, що Бердянська коса - це одна з кількох піщаних намивних кіс на північному узбережжі Азовського моря. Входить до межі Бердянська, будучи при цьому природоохоронною територією у складі Приазовського національного природного парку. На косі розташовано кілька заказників, зокрема ландшафтні "Пійма річки Берда" в основі коси та "Оголовок Бердянської коси" в її закінченні, а також ботанічні - "Дальні Макорти" та "Ближні Макорти". Рослинний світ коси представлений близько 350 видами, кілька десятків яких виростають лише в цій місцевості та занесені до Червоної книги України.

Східний і західний береги коси омиваються Таганрозькою та Бердянською затоками Азовського моря, відповідно. В акваторії Бердянської затоки, в безпосередній близькості від узбережжя, розташовані острови Малий Дзендзік (з архіпелагом Астапіха) та Великий Дзендзік, які раніше поєднувалися з косою піщаними перешийками. Сьогодні це самостійні географічні об'єкти, які є місцями гніздування безлічі видів птахів, зокрема великого баклану, строкатого та річкового крячок, чорноголового реготу (занесений до Червоної книги України). Прибережні води Бердянської коси, особливо з боку Бердянської затоки, служать місцями нересту та нагулу багатьох видів риб.

Головною проблемою Бердянської коси в останні десятиліття є дуже щільна забудова курортними об'єктами, що негативно впливає на її природні комплекси.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що узбережжю Азовського моря загрожує екологічна катастрофа. Методи очищення стоків застаріли і не справляються з кількістю небезпечних для екології речовин. За словами фахівців, через високу температуру комунальні стоки, які потрапляють в море, можуть викликати масове цвітіння мікроводоростей.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину