Сонячна електростанція на Запоріжжі частково зруйнована, але на місці, — співвласник forbes.ua

Сонячна електростанція на Запоріжжі частково зруйнована, але на місці, — співвласник

Олена Яценьо

Росіяни вкрали декілька інверторів і зрізали кабель

Одна з найбільших в Україні сонячних електростанцій "Грін Енереджі Токмак", що розташована біля окупованого Токмака в Запорізькій області, справді зазнала значних руйнувань унаслідок ворожого ракетного обстрілу, але нині на місці.

Про це повідомив її співвласник і спецпредставник міністра закордонних справ з економічної дипломатії Олександр Рєпкін у коментарі "Forbes Україна".

"Не знаю хто видумав цей фейк. Ми самі проводили ремонтні робити та знімали пошкоджене обладнання, щоб уникнути пожежі", – зазначив він.

Утім, визнав Рєпкін, сонячна станція справді постраждала після того, як 27 лютого росіяни зайшли в Токмак.

За словами співвласника, СЕС частково зруйновано через обстріли з "Градів" та іншої зброї. "Потім на станцію заїхав танк і подавив модулі", – додав він.

Крім того, окупанти розграбували офіс підприємства й досі періодично заходять на територію станції. "Витягли все, що могли, а що не змогли – зламали", – сказав Рєпкін.

Він розповів, що вночі, під час комендантської години, окупанти періодично заходять на територію станції. Також росіяни вкрали декілька інверторів і зрізали кабель.

Через руйнування станція втратила майже 20% потужності. Нині вона працює на потужності приблизно 40 МВт, уточнив Рєпкін. Збитки від руйнувань спецпредставник попередньо оцінив €8 млн.

Зазначається, що на станції працюють 48 співробітників, але роботу ускладнено. Біля станції, у районі аеродрому, росіяни зробили заборонену зону та стріляють без попередження в усіх, хто наближається, сказав Рєпкін. У цю зону потрапляє частина станції, куди співробітники не можуть зайти.

Додамо, що в Запорізькій ОВА спочатку спростували інформацію про розкрадання СЕС, але потім керівник Запорізької РДА Олег Буряк усе ж підтвердив, що окупанти намагаються "тихо" вивозити майно сонячної електростанції та додав, що повна інформація буде надана згодом.

Аналітик Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Донченко зауважив, що демонтувати таку станцію непросто. "Для цього потрібні не дні, а тижні", – сказав він.

Не менш складне завдання транспортування панелей. "Потрібне спеціальне обладнання для перевезення. Панелі не можна просто скласти до купи у вантажівки", – додав Донченко.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в коментарі виданню "Термінал" спростували інформацію про можливе чергове мародерство росіян.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину