Сміттєпереробні заводи в Україні: коли і в яких областях мають з'явитися. Інфографіка Shutterstock

Сміттєпереробні заводи в Україні: коли і в яких областях мають з'явитися. Інфографіка

Олекса Франко

Розповідаємо, де планують звести завод і на якому етапі будівництво

Утилізація твердих побутових відходів і будівництво сміттєпереробних заводів – одна з найскладніших екологічних проблем в Україні, які потребують негайного розв'язання. Більшість мерів у регіонах обіцяли побудувати заводи із сортування та перероблення відходів, але жоден із них ще не виконав цю обіцянку.

Де і коли в Україні мають з'явитися сміттєпереробні заводи та на якому етапі будівництво – з'ясувало видання "Слово і діло".

У контексті сміттєвої проблеми найпершим для розгляду журналісти взяли Львів, на Грибовицькому сміттєзвалищі під яким у травні 2016 року сталася пожежа з трагічними наслідками – під сміттєвими завалами загинуло четверо людей.

Після трагедії львівське сміття почало "подорожувати" Україною та не припиняє досі. Тільки днями ЕкоПолітика писала, що на Житомирщині знову виявили тонни відходів зі Львова.

Міський голова Андрій Садовий із 2016 року обіцяє побудувати сміттєпереробний завод: спочатку до 2019 року, потім – до 2020-го, останній дедлайн – 2023 рік. Цього разу будівництво вже розпочалося – на вулиці Пластовій поряд з очисними спорудами "Львівводоканалу". Реалізує проєкт нідерландсько-литовський консорціум WTT-Axis.

Потужність заводу становитиме 240 тисяч тонн відходів на рік. За словами Садового, місто вже підвело всі комунікації та мережі, а на місці майбутнього комплексу готова станція компостування. "Ми будемо одні з перших в Україні, хто матиме сучасний європейський сміттєпереробний завод", – сказав мер Львова.

На рік раніше, до 2022-го, повинен з'явитися сміттєпереробний завод у Хмельницькому. Мер Олександр Симчишин назвав проєкт "справою честі". У вересні минулого року стало відомо, що ЄБРР виділить 28,5 млн євро кредиту на фінансування будівництва. Загальна вартість заводу становитиме 36,5 млн євро. Однак станом на січень будівництво досі не почали.

Віталій Кличко в серпні 2018 року говорив, що завод із перероблення сміття в Києві побудують за два-три роки. Тобто цьогоріч мають завершити будівництво. Однак проєкт навіть не почали реалізовувати – шукають інвестора. Крім того, наприкінці минулого року Кличко натякнув, що будівництво заводу може призвести до підвищення тарифів на вивезення сміття.

За словами в.о. харківського мера Ігоря Терехова, "Харків – єдине місто в країні, яке буде не тільки сортувати тверді побутові відходи, а й виробляти електроенергію". Нині тривають роботи з будівництва заводу з перероблення твердих побутових відходів, який буде розташований в місті Дергачі, неподалік від Харкова. Повноцінне введення комплексу в експлуатацію відбудеться вже цього року.

Не раніше ніж у 2025 році має з'явитися сміттєпереробний завод біля Полтави. Міський голова Олександр Мамай обіцяв його побудувати, ще коли балотувався на місцевих виборах 2010 року – обіцянку не виконав досі. У січні минулого року в Полтавській обладміністрації обговорили реалізацію проєкту: на будівництво потрібно два-три роки плюс час на виготовлення проєктно-кошторисної документації, плану території, отримання ліцензій.

Слово і діло

Як пишуть журналісти, решта мерів не називала конкретних термінів появи сміттєпереробних заводів. У Дніпрі, наприклад, теж, як і в столиці, триває пошук інвестора для будівництва. У Житомирі компанія-інвестор вже отримала дозвіл на будівництво заводу потужністю 85 тисяч тонн на рік, ввести його в експлуатацію розраховують у 2022 році.

Олександр Лисенко, міський голова Сум, наприкінці 2019 року заявив про намір побудувати сміттєпереробний завод. Термін реалізації проєкту, за його словами, становитиме рік і два місяці, вартість – 25-30 млн євро. У вересні 2020-го міськрада виділила під завод землю – у районі вулиці Миколи Лукаша.

Мер Сергій Моргунов у передвиборчій програмі теж пообіцяв побудувати сучасний сміттєпереробний комплекс у Вінниці. Меморандум з інвестором підписали ще у квітні 2019 року. У липні 2020-го Моргунов повідомив, що передпроєктні пропозиції для заводу "майже готові".

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що про трагедію на сміттєзвалищі під Львовом зняли фільм "Поховані сміттям".

Читайте також
У Полтаві планують виробляти енергію з побутового сміття
У Полтаві планують виробляти енергію з побутового сміття

Проєкт дозволить зменшити використання природного газу на 25-39 млн м3 на рік

На Закарпатті люди протистоять чиновникам у будівництві сміттєспалювальних заводів
На Закарпатті люди протистоять чиновникам у будівництві сміттєспалювальних заводів

Регіональна Закарпатська влада просуває сміттєспалювання в області, як основний підхід управління відходами