У Полтаві планують виробляти енергію з побутового сміття shutterstock

У Полтаві планують виробляти енергію з побутового сміття

Катерина Бєлоусова

Проєкт дозволить зменшити використання природного газу на 25-39 млн м3 на рік

У Полтаві планують реалізувати проєкт еколого-енергетичної переробки сміття, що передбачає спалювання 150-200 тисячі тонн твердих побутових відходів на рік для виробництва тепла та електроенергії.

Про це розповів радник директора комунального підприємства "Полтаватеплоенерго" Євген Палєнка, додавши що це дозволить виробляти 172 ГВт-год теплової та 56 ГВт-год електричної енергії, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що сміттєспалювальний завод зможе забезпечити теплом 35 тисяч родин та електроенергією 31 тисячу. За попередніми розрахунками вартість проєкту сягатиме €100-300 мільйонів.

Палєнка підкреслив, ідея проєкту виникла ще до повномасштабного вторгнення.

"В Полтаві є величезна проблема сміттєзвалищ, це фактично катастрофа для міста. Ідея генерації тепла та електроенергії зі сміття дуже природна. Водночас розв'язуємо екологічні питання, а також виробництва тепла, гарячої води та електроенергії за тарифами, прогнозованими на 10-15-20 років уперед", – сказав він.

За його словами, це також сприятиме зменшенню залежності громади від природного газу (на 25-39 млн м3 на рік) та підвищення ціни на нього. Окрім того, місцева влада матиме більшу фінансову гнучкість. Адже зʼявиться можливість балансувати тарифи за збирання та утилізацію сміття з тарифами на теплову енергію та гарячу воду.

"Такі серйозні проєкти потребують аналітики та досліджень якості енергії, яку можна отримати з місцевого сміття. Щойно ми отримаємо якісний проєктний документ – будемо шукати фінансування", – сказав Палєнка.

Він пояснив, що реалізувати проєкт планують за рахунок кредитних і грантових коштів МФО, а також частково місцевого бюджету, за можливістю.

Зазначається, що для реалізації проєкту знадобиться близько пʼяти років, а термін експлуатації заводу перевищуватиме 25 років.

Нагадаємо, на Полтавщині у Кременчуцькому районі планують побудувати сміттєпереробний завод.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Дубаї в Об'єднаних Арабських Еміратах запустили найбільший у світі завод, який перероблятиме 2 мільйони тонн відходів на рік в енергію з потужністю 220 МВт-год.

Читайте також
На Київському заводі "Енергія" проведуть масштабну екомодернізацію
На Київському заводі "Енергія" проведуть масштабну екомодернізацію

Завод не лише переробляє побутові відходи, що накопичуються у столиці, але й виробляє теплову енергію

На Закарпатті люди протистоять чиновникам у будівництві сміттєспалювальних заводів
На Закарпатті люди протистоять чиновникам у будівництві сміттєспалювальних заводів

Регіональна Закарпатська влада просуває сміттєспалювання в області, як основний підхід управління відходами