Податок ЄС на викиди CO2 дискримінує український експорт, – депутат

Податок ЄС на викиди CO2 дискримінує український експорт, – депутат

Олекса Франко

Муса Магомедов наголосив, що СВАМ ще більше збільшить технологічний розрив між українською та європейською промисловістю

Народний депутат і член Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Муса Магомедов заявив, що європейський вуглецевий податок (СВАМ) є дискримінаційним щодо України.

За його словами, під дію податку Європейського Союзу на двоокис вуглецю (CO2) потрапить третина всього експорту України, передає МінПром.

Нагадаємо, що 2014 року Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС. Відтоді Україна почала впровадження європейських екологічних вимог зі стандартизації виробництва. Торік, у 2020-му, українська "зелена" енергетика зросла на 22%, загальна сума інвестицій у галузь становила 1,24 млрд євро. А в найближчих планах – запуск системи торгівлі викидами за принципом EU ETS.

У 2019 році частка Євросоюзу в загальному обсязі українського експорту становила 41,5%. "Наші металурги постачають на європейський ринок більше продукції, ніж на внутрішній. У цьому плані СВАМ <...> видається абсолютно нелогічним", – сказав Магомедов.

"Незважаючи на високий рівень вуглецевого сліду в нашій експортній продукції, показник зниження викидів за Паризькою угодою в нас набагато вищий, ніж у низки європейських держав, які не потрапляють під дію СВАМ. Тому вуглецевий податок є дискримінаційною щодо України, він завдасть непоправної шкоди українській економіці й може повністю перекреслити наші зусилля з євроінтеграції", – зазначив політик.

Від введення СВАМ, вважає Магомедов, передусім постраждають ГМК, металургія, хімічна промисловість та електроенергетика. Надходження від вуглецевого мита будуть спрямовуватися на декарбонізацію підприємств Євросоюзу. Це ще більше збільшить технологічний розрив між українською та європейською промисловістю, наголосив нардеп.

За підрахунками експертів, збитки тільки вітчизняного ГМК від дії СВАМ сягатимуть близько 380 млн євро на рік. Тоді як європейські металурги, навпаки, отримають завдяки новому миту додаткове фінансування та зможуть наростити темпи екомодернізації. Хоча ЄС і декларує, що механізм СВА покликаний вирівняти конкуренцію, але він, навпаки, зробить українську продукцію неконкурентоспроможною на європейському ринку.

"Уряду необхідно знайти аргументи і переконати Євросоюз або тимчасово вивести Україну з-під дії Свамі, або передбачити для нашої країни особливий режим вуглецевої мита. Україна бере участь у всіх екологічних ініціативах ЄС, у нас підписано Угоду про асоціацію. На цій підставі логічно буде попросити європейців надати нам доступ до фінансових ресурсів від надходжень із вуглецевого податку. Як майбутній член ЄС, Україна має право на особливий режим співпраці", – упевнений Магомедов.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Європейський парламент 10 березня більшістю голосів ухвалив резолюцію про введення вуглецевого податку – так званого механізму митного вуглецевого коригування (Carbon Border Adjustment – CBAM).

Читайте також
Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2
Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2

На думку Брудермюллера, "вуглецевий податок" не спрацює

СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт
СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт

За словами фахівця, частину коштів, акумульованих за рахунок СВАМ, було б доцільно використовувати на проєкти поза межами ЄС

Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України
Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України

За словами експертів, Україна може розраховувати на особливі умови в сфері енергетики

Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів
Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів

Як працюватиме новий європейський податок на вуглецевмісний імпорт