Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2 Shutterstock

Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2

Олена Яценьо

На думку Брудермюллера, "вуглецевий податок" не спрацює

Генеральний директор німецького хімічного концерну BASF Мартін Брудермюллер незадоволений пакетом кліматичних законопроєктів ЄС Fit for 55.

Свою критику плану ЄС зі скорочення викидів парникових газів керівник найбільшого хімічного концерну у світі висловив у середу, 28 липня, під час конференц-дзвінка. Телефонну конференцію було присвячено піврічним даним, пише газета Süddeutsche Zeitung.

"Fit for 55 не приніс багато сюрпризів, але це важкий пакет", — зазначив глава BASF.

Відомо, що Мартін Брудермюллер добровільно посилив кліматичні цілі для своєї групи в кінці березня. Концерн BASF хоче стати кліматично нейтральним з 2050 року. Відповідно, до 2030 року кількість викидів парникових газів має скоротитися на чверть порівняно з 2018 роком, тоді як вони становили трохи менш як 22 мільйони тонн еквівалента CO₂ в групі.

"Я критично ставлюся до CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, регулювання кордону CO₂. — Ред.). Це не спрацює", — сказав Брудермюллер. Він сумнівається, що така система відповідатиме вимогам СОТ, і впевнений, що вона буде дуже бюрократичною.

Гендиректор BASF також згадав довгі та розгалужені ланцюжки створення вартості. "Ви повинні знати кількість CO₂ для кожного імпортованого та експортованого товару. Це неможливо", — упевнений глава концерну.

Зазначимо, що BASF — це найбільший у світі виробник хімічних речовин за обсягом продажів. 26 березня керівництво BASF заявило, що концерн витратить до €4 млрд ($4,7 млрд) на скорочення викидів парникових газів на чверть до 2030 року.

Довідка. CBAM призначений для того, щоб обтяжити імпорт із країн, у яких не діють або менш суворі кліматичні норми, і не допустити, щоб вітчизняні компанії переміщували виробництво з високим вмістом CO за кордон. Компенсація буде стягуватися за цемент, залізо і сталь, алюміній, добрива та електрику з 2026 року.

Раніше ЕкоПолітика писала, що заступниця міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Ірини Ставчук розповіла, як працюватиме новий план ЄС зі скорочення викидів парникових газів.

Читайте також
СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт
СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт

За словами фахівця, частину коштів, акумульованих за рахунок СВАМ, було б доцільно використовувати на проєкти поза межами ЄС

Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України
Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України

За словами експертів, Україна може розраховувати на особливі умови в сфері енергетики

Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів
Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів

Як працюватиме новий європейський податок на вуглецевмісний імпорт

CBAM: на що варто звернути увагу українським експортерам в ЄС. Інфографіка
CBAM: на що варто звернути увагу українським експортерам в ЄС. Інфографіка

Єврокомісія планує офіційно представити документ на розгляд держав-членів та Європейського парламенту 14 липня