Net Zero World: Україна приєдналася до ініціативи США з декарбонізації економіки shutterstock

Net Zero World: Україна приєдналася до ініціативи США з декарбонізації економіки

Олена Яценьо

Частка відновлюваної генерації в Україні збільшиться до 25%

Україна приєдналася до американської ініціативи Net Zero World, яка допоможе їй декарбонізувати свою економіку.

Презентація ініціативи відбулася в межах 26-ї кліматичної конференції ООН – COP26 у форматі панельної дискусії, інформує пресслужба Міністерства енергетики.

Зазначається, що в ініціативі беруть участь 17 лабораторій Міністерства енергетики США, мета яких — допомогти державам, які цього потребують, "досягти амбітних цілей щодо клімату".

Зокрема, за даними Міненерго, Україна як держава-учасниця отримає доступ до розробок цих наукових лабораторій для можливої реалізації пілотних проєктів із декарбонізації.

Хто підтримав ініціативу Net Zero World

Загалом, Сполучені Штати нададуть технічну, дипломатичну та фінансову допомогу в питаннях декарбонізації шести країнам.

"Ми об'єднали зусилля із шістьма країнами, вони йдуть із нами пліч-о-пліч для того, щоб добитися декарбонізації. Серед них — Індонезія, Єгипет, Аргентина, Чилі та Україна, а також Нігерія", — сказала міністерка енергетики США Дженніфер Ґренголм на брифінгу в середу, 3 листопада.

Як розповіли в Міненерго України, крім міністерки енергетики США Дженіфер Ґренголм, у панельній дискусії Net Zero World Partner Countries узяли участь:

  • спеціальний представник президента США з питань клімату Джон Керрі,
  • міністр енергетики України Герман Галущенко,
  • міністр нафти та мінеральних ресурсів Єгипту Тарек Ель Молла,
  • міністр енергетики та мінеральних ресурсів Індонезії Аріфін Тасріф,
  • державний міністр нафтових ресурсів Федеративної Республіки Нігерія Тіміпре Сільва.

На презентації ініціативи Net Zero World також виступили керівники провідних американських фінансових і благодійних інституцій:

  • Development Finance Corporation;
  • Bezos Earth Fund;
  • Rockefeller Foundation;
  • Breakthrough Energy;
  • Salesforce.

Переваги участі в ініціативі Net Zero World

1. Постійний доступ до експертної допомоги з боку урядових технічних, дослідних та інвестиційних агенцій і національних лабораторій США.

2. Фінансова підтримка внутрішніх технічних установ.

3. Глибока співпраця з питань технічних та інвестиційних планів і політик, пілотних технологій, модернізації інфраструктури, інвестиційного партнерства, розвитку робочої сили й інших заходів із досягнення сталої декарбонізації енергетичної системи.

"Україна є рівноправним партнером ініціативи, що пропонує поглиблену співпрацю в атомній енергетиці, яка допоможе забезпечити Європу доступною енергією без викидів вуглекислого газу", — сказано в повідомленні пресслужби українського Міненерго.

Міністр енергетики України Герман Галущенко наголосив, що стратегічна мета України в енергетиці — стати повноправною частиною європейської енергосистеми.

"Україна має синхронізуватись з європейською енергосистемою ENTSO-E. У нас надзвичайно потужна електромережа, розроблена для експорту великих обсягів електроенергії європейським споживачам. Синхронізація вигідна і для України, і для ЄС: вона відкриє нам доступ до великого ринку і допоможе країнам ЄС підвищити безпеку постачання", — сказав Галущенко.

За словами міністра, базовою генерацією в Україні є атомна: у країні налічується 15 атомних енергоблоків, які виробляють понад 56% електроенергії.

"Ми хочемо збільшувати потужності атомної енергетики, будувати нові блоки, розпочати програму будівництва малих модульних реакторів. У нас є великий кадровий потенціал для цього — значна кількість висококваліфікованих фахівців, задіяних в атомно-промисловому комплексі", — зазначив Галущенко.

Окрім того, українська енергетична стратегія передбачає, що частка відновлюваної генерації збільшиться до 25%, додав міністр.

Як повідомляла ЕкоПолітика напередодні, на кліматичному саміті СОР26 у Глазго (Шотландія), понад 40 країн світу, серед яких і Україна, зобовʼязалися поступово відмовитися від використання вугілля в енергетиці. Представники держав підписали відповідну угоду.

Читайте також
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків