Євросоюз готує держдопомогу у відповідь на “токсичні” “зелені” субсидії США shutterstock

Євросоюз готує держдопомогу у відповідь на “токсичні” “зелені” субсидії США

Катерина Бєлоусова

Пропозиція об’єднує кілька великих законодавчих реформ

Єврокомісія планує пом’якшить правила державної допомоги для підтримки “зелених” інвестицій, зокрема завдяки податковим пільгам.

Це стане відповіддю ЄС на Закон США про скорочення інфляції (IRA), який, за словами віцепрезидентки ЄК Маргрет Вестагер, може мати "токсичний" вплив на деякі європейські галузі, повідомляє Financial Times.

Зазначається, що частина податкових кредитів може бути спрямована з фонду NextGenerationEU для відновлення після пандемії Covid-19. Запропоновані заходи ще не затверджені, проте вони покликані недопустити переходу компаній в США, щоб скористатися перевагами субсидій IRA.

В матеріалі підкреслили, що Єврокомісія намагається наслідувати ідеї IRA щодо простоти доступу компаній до федеральних податкових кредитів. Проте для багатих країн ЄС буде легше роздавати фіскальні стимули, що сприятиме нерівності в блоці.

“Тимчасова криза та перехідні рамки дозволили б збільшити допомогу більш зрілим технологіям і відновлюваним джерелам енергії, виходячи за межі тих, що вже визначені чинними законами ЄС про відновлювану енергетику, зокрема для “зеленого” водню та біопалива, – йдеться в проєкті пропозиції. – Положення про податкові пільги дозволять державам-членам узгодити свої національні фіскальні стимули зі спільною схемою і, таким чином, запропонують більшу прозорість і передбачуваність для бізнесу в усьому ЄС.”

Зазначається, що документ об’єднує кілька великих законодавчих реформ, які вже були заплановані, наприклад, капітальний перегляд ринку електроенергії ЄС і закон про стимулювання внутрішнього виробництва сировини, такої як кобальт і літій, які є ключовими елементами для технологій "чистої" енергії.

В матеріалі наголосили, що Брюссель також має намір спростити та прискорити схвалення проєктів, що становлять спільний європейський інтерес, за участю кількох країн, і встановить загальні цілі щодо "зеленої" промисловості до 2030 року. За оцінками ЄК, промисловість має інвестувати €170 мільярдів до 2030 року у заводи для виробництва сонячної енергії, вітру, акумуляторів, теплових насосів і екологічного водню.

У проєкті пропозиції також зазначено, що Брюссель буде прагнути створити європейський фонд суверенітету до середини 2023 року, щоб дозволити всім 27 урядам фінансувати державну допомогу.

Нагадаємо, у США Сенат схвалив законопроєкт, який передбачає понад $400 мільярдів інвестицій для боротьби зі зміною клімату, зниження інфляції та підвищення доступності охорони здоров'я протягом 10 років.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Євросоюз вживає екстрених заходів для розгортання “зеленої” енергетики, зокрема прискорює дозвільні процедури та звільняє деякі ВДЕ-проєкти від проходження оцінки впливу на довкілля.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня