Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Катерина Бєлоусова

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Єврокомісія запропонувала пом'якшити низку правил Зеленої угоди (Green Deal) для фермерів, які протестували по всій Європі протягом останніх кількох місяців.

Помʼякшення стосуватимуться залишення землі під паром, тобто в необробленому стані для відновлення, та сівозмін, повідомляє Reuters.

Зазначається, що Єврокомісія надіслала пропозиції урядам країн-членів ЄС та Європарламенту для обговорення шляхів покращення становища фермерів. Такі ініціативи розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня.

У матеріалі розповіли, що протести організовували фермери з різних країн, зокрема з Польщі. Вони вимагали зняття низки вимог Green Deal для боротьби зі зміною клімату, оскільки, за їхніми словами, вони не можуть їх оплатити. Також польські аграрії висловлювали невдоволення через посилення конкуренції з боку українських фермерів та дешевого імпорту їхньої продукції на ринки ЄС. 

У Reuters підкреслили, що пропозиції Єврокомісії зосереджені на тому, щоб запропонувати фермерам більшу гнучкість у дотриманні екологічних правил щодо:

  • захисту торфовищ;
  • обмеження забруднення води та ерозії ґрунту;
  • продовженні отримання виплат з сільськогосподарського фонду ЄС;
  • отриманні більшої фінансової підтримки за збереження частини своїх земель у невиробничому стані, наприклад, за допомогою живоплотів або дерев, для покращення біорізноманіття;
  • диверсифікації культур замість сівозміни;
  • звільнення від правил щодо обробітку ґрунту, ґрунтового покриву або сівозміни певних культур.

Зазначається, що винятки з правил можуть також стати наслідки несприятливих погодних умов. А малі фермерські господарства площею до 10 гектарів не підлягали б контролю чи штрафам.

“Єврокомісія особливо прагне “придушити” опозицію з боку фермерів напередодні виборів до Європарламенту у червні, на яких, як очікується, переможуть ультраправі, для яких фермери представляють зростаючий електорат”, – йдеться у матеріалі.

Додається, що Єврокомісія вже встановила обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, дозволила деякі винятки для земель, які потрібно залишати під паром, а також скасувала план скорочення вдвічі використання пестицидів.

Нагадаємо, у Чехії сотні фермерів 19 лютого вийшли на протест проти Зеленого курсу (Green Deal), що накладає обмеження заради боротьби зі зміною клімату, високих цін на енергію та бюрократії.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала нові загрози для Green Deal та виклики для кліматичної політики України, адже країни Європу планують скорочення або вже скорочують витрати на зелений перехід.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу