У США схвалили законопроєкт про багатомільярдні кліматичні інвестиції Shutterstock

У США схвалили законопроєкт про багатомільярдні кліматичні інвестиції

Катерина Бєлоусова

Це допоможе США скоротити викиди парникових газів приблизно на 40% від рівня 2005 року до кінця цього десятиліття

У США Сенат схвалив законопроєкт, який передбачає понад $400 мільярдів інвестицій для боротьби зі зміною клімату, зниження інфляції та підвищення доступності охорони здоров'я протягом 10 років.

Це найбільша американська інвестиція, спрямована на уповільнення глобального потепління та зменшення попиту на викопне паливо, повідомляє The New York Times.

Інвестиції будуть спрямовані на податкові пільги для переходу на електромобілі та спонукання електричних компаній до відновлюваних джерел енергії, таких як вітрова або сонячна енергія.

Енергетичні експерти вважають, що це допоможе США скоротити викиди парникових газів приблизно на 40% від рівня 2005 року до кінця цього десятиліття.

Однак вчені зазначили, що знадобиться набагато більше зусиль, щоб утримати планету від потепління до небезпечно високих глобальних температур. Проте демократи США вважають це важливим першим кроком після десятиліть бездіяльності.

Уряд також погодився прийняти низку положень щодо викопного палива та буріння, як поступку сенатору Джо Манчіну III від Західної Вірджинії, яка сильно залежить від вугілля та газу.

Цей захід забезпечить оренду нових нафтових свердловин у Мексиканській затоці та затоці Кука на Алясці, що розширить податкові кредити для технології уловлювання вуглецю. Це дозволить електростанціям, що спалюють вугілля або газ, продовжувати працювати з меншими викидами. 

Окрім того, міністерство внутрішніх справ зобов’язує продовжувати проводити аукціони з оренди викопного палива,у разі схвалення нових вітрових або сонячних проєктів на федеральних землях.

Податкові кредити включають::

  • $30 мільярдів на прискорення виробництва сонячних панелей, вітряних турбін, акумуляторів і переробки найважливіших корисних копалин; 
  • $10 мільярдів на будівництво потужностей для виробництва таких речей, як електромобілі та сонячні панелі; 
  • $500 мільйонів через Закон про оборонне виробництво на теплові насоси та переробку найважливіших корисних копалин.

Окрім того, існує $60 мільярдів на допомогу неблагополучним регіонам, які непропорційно постраждали від зміни клімату, зокрема $27 мільярдів на створення першого національного "зеленого банку", який допоможе залучити інвестиції в проекти чистої енергії, особливо в бідних громадах. 

Законопроєкт також змусить нафтогазові компанії платити $1500 за тонну для усунення надмірних витоків метану, потужного парникового газу, і скасує 10-річний мораторій на оренду офшорних вітрових установок, встановлений президентом Дональдом Трампом.

Нагадаємо, посол США з питань клімату Джон Керрі заявив, що президент Джо Байден розглядає можливість оголошення надзвичайної кліматичної ситуації.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, напередодні кліматичного саміту ООН COP27, який відбудеться 7 листопада 2022 року в Шарм-ель-Шейх, Єгипет, зростає напруження щодо виплати компенсації за збитки, завдані найбіднішим людям світу через зміну клімату.

Читайте також
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря

Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року
Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 лютого